Hamas en Israël - overeenkomst, verdrag of regeling?

Thursday, August 16, 2018 |  Dov Eilon
In de afgelopen weken berichtten de media keer op keer over het akkoord tussen Hamas en Israël, dat mogelijk binnenkort wordt bereikt, om een einde te maken aan de onrust bij het grenshek van de Gazastrook en de voortdurende raketbeschietingen op Israëlische plaatsen in het grensgebied, alsmede aan de terreur van vuurvliegers en ballonnen die een dagelijkse routine zijn geworden.

Afbeelding: Rellen bij het grenshek van de Gazastrook. Komt er binnenkort vrede? (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Hier in Israël wordt het Hebreeuwse woord 'הסדרה' 'Hasdarah' gebruikt, wat vertaald zou kunnen worden als 'regeling'. Israël streeft dus naar een regeling met Hamas en niet naar een overeenkomst of zelfs een vredesverdrag, zoals men 'overeenkomsten' of 'akkoorden' vroeger heeft genoemd.

Persoonlijk kende ik het Hebreeuwse woord 'Hasdarah' in het verleden niet. Het komt van het werkwoord הסדיר´ 'hisdier', ordenen, in orde maken, of zelfs regelen. Er is geen overeenkomst zonder een akkoord of een regeling. Zodra je het met elkaar eens bent, heb je ook daadwerkelijk een overeenkomst. Maar dat lijkt voor beide partijen, Israël en Hamas, te ver te gaan. Een overeenkomst zou immers betekenen dat men elkaar niet meer kan bevechten. Daarom wil men liever de zaken tussen beide partijen alleen 'regelen': 'U valt mij niet aan en ik schiet niet terug,' of in een notendop: 'Rustig tegenover rust'.

En een 'regeling' kan dan om praktische redenen ook in de tijd worden beperkt. Het is dus mogelijk dat Israël en Hamas het er eerst over eens worden, in de loop van volgend jaar de wapens te laten rusten. Rust voor rust gedurende een jaar, daarna kunnen we verder kijken. De vraag is of de inwoners van het grensgebied van de Gazastrook daarmee tevreden zullen zijn. Hebben ze al die raketten en mortiergranaten doorstaan om beloond te worden met een jaar rust? Zeker niet.

Anderzijds kan Hamas er alleen maar baat bij hebben, omdat het genoeg tijd zou krijgen om zich voor te bereiden op een nieuwe 'ronde' met Israël, misschien over een jaar. Het kan nieuwe raketten bouwen en nieuwe jonge gemotiveerde strijders opleiden.

En wat doen de bewoners van het zuiden van Israël? In het geval van een nieuwe 'regeling' of 'overeenkomst' met Hamas zullen ze zich opnieuw bedrogen voelen. Hun tijdelijke pleister van de rust brengt hen niets. Wat is dat voor een leven, als je zeker weet dat er een volgende ronde van terreur zal komen. Dat denken ook enkele ministers in de regering, zoals minister van Onderwijs Naftali Bennett,. Door een 'regeling' te bereiken, zou Hamas worden beloond voor zijn terreur tegen de Israëlische burgerbevolking.

Maar er is nog niets besloten. De verslagen over de voortgang van de onderhandelingen over een regeling zijn onduidelijk. Ten eerste wordt gemeld dat de overeenkomst over een regeling op handen is; aan de andere hoort men stemmen uit de regering, dat enkele ministers niet zouden instemmen met een wapenstilstand, zolang de lichamen van soldaten en de burgers die door Hamas worden vastgehouden niet zijn teruggegeven aan Israël.

Of er binnenkort een wapenstilstand of een regeling met Hamas wordt bereikt, zal de komende dagen duidelijk worden. Zeker is dat er in de nabije toekomst geen overeenkomst komt, slechts een regeling, een 'hasdarah'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.