Trump: Israëli's en Palestijnen moeten iets opgeven voor vrede

donderdag 16 augustus 2018 |  Redactie Israel Today
De regering-Trump onthult nog steeds niet de details van haar langverwachte vredesplan voor het Midden-Oosten, maar heeft woensdag wel gezegd dat noch Israël noch de Palestijnen 'volledig tevreden' zullen zijn met het voorstel.

Afbeelding: De Palestijnen hebben al besloten dat de regering-Trump geen realistische vredesbemiddelaar is. (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

'Niemand zal helemaal tevreden zijn met ons voorstel, maar zo moet het zijn om echte vrede te bereiken,' aldus een verklaring van Jason Greenblatt, de speciale gezant van Trump voor het Midden-Oosten. 'Vrede kan alleen slagen als ze gebaseerd is op de realiteit,' ging Greenblatt's tweet verder.

De verklaring werd ook onderschreven door de ambassadeur van de VS bij de VN Nikki Haley, de ambassadeur van de VS in Israël David Friedman en de adviseur van het Witte Huis Jared Kushner.

Alle vier de hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaren staan bekend om hun pro-Israëlische standpunten, zodat velen verwachten dat de concessies die van Israël worden geëist (dat in de loop van de afgelopen twee decennia reeds talrijke concessies heeft gedaan) niet te zwaar zullen zijn. Anderen vrezen dat Trump, nu hij al heeft ingestemd met een aantal grote Israëlische eisen, zoals het opnieuw instellen van sancties tegen Iran en het verhuizen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, nu inderdaad in ruil zal aandringen op pijnlijke Israëlische concessies.

Waar de meesten het wel over eens zijn, is dat - wat de details van het vredesplan ook mogen zijn - het onwaarschijnlijk is dat het van de grond komt, gezien het feit dat de Palestijnse Autoriteit (PA) al vooraf elk voorstel van Trump heeft verworpen. En als de PA het plan wel ondertekent, zal Trump schendingen van de overeenkomst niet tolereren, in tegenstelling tot vroegere presidenten, die routinematig Palestijnse overtredingen door de vingers zagen.

Wie is er blij met het vredesplan?

Functionarissen van het Witte Huis, die aan Trump's Israëlisch-Palestijnse vredesplan werken, hebben in een verklaring gezegd dat 'niemand echt verheugd zal zijn over ons voorstel'.

De echte kwestie is: zal 'iemand' er wel verheugd over zijn?


Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.