Groeten uit Israël: Niet zwemmen zonder toezicht

donderdag 16 augustus 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

De zomer toont zich weer van zijn prettigste kant. Vanochtend vroeg wat koel bij een bedekte lucht; later komt dan de zon tevoorschijn, de hemel is stralend blauw. En de temperaturen zijn meer dan prettig. Maar ik moet wel toegeven dat we thuis in Modi’in onze airco toch van tijd tot tijd ingeschakeld hebben. Helemaal zonder zou nu nog wat overdreven zijn.

En dan is hier het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt tot helder, zonder belangrijke temperatuur­veranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is verder gedaald en staat nu op 214,09 meter onder de zeespiegel.

De laatste twee weken van de zomervakantie zijn aangebroken. De laatste kans voor schoolkinderen om nog een paar dagen met vrienden aan het strand te liggen of in een van de vele zwembaden door te brengen. Overigens zou het prettig zijn als de prijzen van zwembaden iets gunstiger waren. Als een heel gezin met zijn allen naar het zwembad wil, moeten ze toch vrij diep in de buidel tasten. Zo betaalt een volwassene in ons stedelijke zwembad in Modi’in een entreeprijs van 72 shekel, ongeveer 17 euro, als hij geen inwoner van de stad is. Die betalen gelukkig maar 37 shekel, rond 9 euro, dus bijna de helft. Maar goed, wie dat allemaal te duur is, kan natuurlijk naar het strand gaan, dat kost niets, dat wil zeggen als je daar geen stoel of een zonnescherm of een ligstoel huurt. Het baden is gratis.

Het stedelijke zwembad van Modi’in, sinds kort zelfs overdekt

Helaas waren er deze zomer veel te veel tragedies, in het zwembad en aan het strand. Sinds het begin van het badseizoen in maart zijn er al 49 mensen verdronken, waaronder niet minder dan 13 kinderen! Een ongelooflijk aantal! Nog niet eerder zijn er binnen één jaar zoveel mensen in Israël verdronken. Het grootste deel van deze ongevallen had vermeden kunnen worden. Bij de kinderen ging het meestal om één kort moment van onachtzaamheid van de ouders. Of een privé-zwembad zonder toezicht, dat vanwege de dalende prijzen steeds populairder wordt. Helaas vertrouwen velen ook hier weer op de typische term 'het zal wel in orde zijn' (jehide beseder). Op tv en radio wordt steeds weer gewaarschuwd om niet het water in te gaan als er geen badmeester aanwezig is, en om alleen naar stranden te gaan waar baden is toegestaan. Deze week heeft weer iemand deze waarschuwingen niet serieus genomen en dat met zijn leven betaald.

Het strand in Netanja, waar deze week iemand is verdronken

Ik hoop dat ik u nu niet de lust heb ontnomen om te gaan zwemmen. We moeten gewoon alleen maar beter opletten, dan kun je echt genieten van een zomerdag aan het strand of in het zwembad. En nu vraag ik me af waarom ik deze zomer nog geen enkele keer aan het strand ben geweest. Dat zou kunnen komen doordat onze kinderen al groot zijn en alleen met hun vrienden onderweg zijn. De 'ouwelu' kunnen dan thuis blijven. Maar de zomer is nog niet voorbij.

Gisteren heb ik het avondnieuws van de tv maar gelaten voor wat het is. Dat is een goed teken. Zo hoop ik dat we de laatste dagen van de zomervakantie in rust kunnen doorbrengen. Vooral voor de kinderen in het zuiden is dat bijzonder fijn dat ze zich eindelijk op de vakantie kunnen concentreren.

En nu wens ik u een prettige en zinvolle donderdag toe. Alles wat vandaag in Israël van belang is, zult u, zoals u gewend bent, in onze dagelijkse nieuwsberichten lezen. En ook aan het nieuwe nummer van Israel Today wordt alweer hard gewerkt. Daar kunt u zich op verheugen. Het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.