UNRWA-scholen mogelijk dicht wegens geldgebrek

woensdag 15 augustus 2018 |  Redactie Israel Today
De zomervakantie eindigt over ongeveer twee weken, niet alleen in Israël, maar ook in de gebieden van de Palestijnse Autoriteit en de Gazastrook. Als gevolg van het gebrek aan financiële steun van de VS is het mogelijk dat de 500.000 schoolkinderen die in de UNRWA-scholen leren, aan het eind van de maand gesloten scholen zullen vinden.

Afbeelding: Een UNRWA-school in Rafah, Gazastrook (Archieffoto: Ahmad Khateib/Flash90)

UNRWA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen, heeft 711 scholen voor meer dan een half miljoen kinderen in Gaza, Samaria en Judea (de Westbank), Jordanië, Libanon en Syrië. Nadat de Amerikaanse president Donald Trump de Amerikaanse steun drastisch heeft verminderd, heeft de organisatie nu problemen met het uitbetalen van salarissen aan de 22.000 leraren die zij op haar scholen in dienst heeft.

De situatie is zeer gespannen, zei de woordvoerder van de organisatie, Chris Gunnes. De VS waren de grootste afzonderlijke donor van UNRWA. De kortingen op de betalingen, de bevriezing van 305 miljoen dollar door de regering-Trump, zijn de belangrijkste oorzaak van de crisis.

Begin dit jaar kondigde de Amerikaanse president Donald Trump een vermindering van de financiële steun aan de organisatie aan. Op zijn Twitter-account schreef hij: 'Wij betalen de Palestijnen miljoenen dollars en krijgen geen erkenning of respect. Zij [de Palestijnen] willen niet eens met Israël onderhandelen over een vredesplan voor de lange termijn.'

Veel Palestijnse ouders maken zich nu zorgen over de vraag of scholen aan het eind van de maand hun deuren zullen openen voor hun kinderen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.