Groeten uit Israël: Wat ik te duur vind, koop ik niet

Wednesday, August 15, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Een nieuwe dag is begonnen, we hebben alweer het midden van de week bereikt. Globaal kun je zeggen dat we midden in het dagelijks leven zitten. In het nieuws op de tv had men het nog over een mogelijk binnenkort te sluiten overeenkomst met Hamas. Daarna waren er live-verbindingen met Genua, waar gisteren een brug van een autoweg is ingestort. Een verschrikkelijke tragedie. Dan nog een bericht over een auto-aanval in Londen. Dat soort terreur vindt inmiddels niet alleen meer bij ons plaats. Tenslotte dan het weerbericht. Het blijft zoals het is, de temperaturen, zoals ze ’s&nbp;zomers horen te zijn. Daarna werd een andere aflevering van een realityshow uitgezonden. Inderdaad alledaags.

En hier is dan het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt tot helder, met een lichte stijging van de temperaturen, die nu meer bij het jaargetijde passen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,03 meter onder ze zeespiegel.

De zomervakantie is binnenkort voorbij. Onze jongste zoon moet er langzamerhand maar aan wennen. Omdat 1 september, normaliter de eerste dag van het nieuwe schooljaar, ditmaal op een shabbat valt, heeft hij zelfs nog een dag extra om te wennen aan het idee dat de school weer begint. Maar een paar dagen later is het alweer Rosh HaShanah, Nieuwjaar en dan zijn er altijd een paar vrije dagen. En dan duurt het ook niet lang meer tot de Soekkot-vakantie (Loofhuttenfeest).

Zodoende is het begin van het schooljaar ditmaal eigenlijk alleen een datum op papier, want het begint pas echt 'na de feestdagen', zoals we hier altijd graag zeggen. Veel dingen schuiven we graag door tot 'na de feestdagen'”. Op de radio had men daar gisteren een grap over; men zei dat men de feestdagen alleen geschapen had zodat men belangrijke dingen kan doorschuiven naar de tijd daarna. Desondanks zal ik toch maar eens een blik werpen op de schoolboekenlijst, want die kan ik toch maar beter vóór de feestdagen regelen.

De prijzen van enkele levensmiddelen gaan omhoog, hebben twee van de grootste zuivelfabrieken in het land, Tnuva en Tara, aangekondigd. Een pijnlijk onderwerp, waaraan veel Israëli's zich ergeren. Zoiets doet men nou weer graag voor de feestdagen, dus voor het begin van de overdreven inkopen. Sinds de demonstraties tegen de hoge kosten van levens­onderhoud in 2011, zijn de levens­middelen­concerns heel voorzichtig geworden met prijsverhogingen. Daarom moet de prijs van cottage cheese, de beroemde Israëlische kwark, die destijds de grootste demonstraties uitlokte die ooit in Israël zijn gehouden, ongewijzigd blijven.

Een van de meest geliefde plekken in de supermarkt, de koelvakken met zuivelproducten. (Foto: Dov Eilon)

Of dat de consument rustig houdt? Wat ik te duur vind, koop ik niet. Als velen dat zo doen, dan zouden de Israëlische consumenten veel meer invloed hebben op de prijzen in de supermarkt. Maar helaas zijn er veel te veel mensen die bij het inkopen nauwelijks op de prijzen letten; ze kopen gewoon wat ze gewend zijn. Oké, zo heel erg is dat ook niet meer, er is inmiddels al wat meer prijsbewustheid. Ik koop in elk geval liever de melkproducten waarvan de prijs door de Staat is vastgelegd.

En nu wens ik u een prettige en rustige woensdag. Alles wat er in Israël voor belangrijks gebeurt, leest u straks in onze dagelijkse nieuwsberichten. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.