Palestijns boycotcomité: Arabische Knessetleden, stap op

Tuesday, August 14, 2018 |  Redactie Israel Today
Het Palestijnse Nationale Comité voor de Boycot van Israël (BNC) heeft de Knessetleden van de Gezamenlijke Arabische Lijst opgeroepen na te denken over de noodzaak van 'Palestijnse' deelname aan het Israëlische parlement. De oproep is een reactie op de onlangs aangenomen Nationaliteitswet.

Afbeelding: Jamal Zahalka (rechts) en Ayman Ude (links) tijdens een debat over de wetgeving van de natiestaat (foto: Hadas Parush/Flash90)

In een verklaring zei de organisatie dat een discussie op nationaal niveau noodzakelijk was geworden over de inspanningen van Israël om apartheid te legaliseren. Een overweldigende meerderheid van het 'Palestijnse volk' zou de intrekking van de Nationaliteitswet en andere racistische wetten eisen, evenals maatregelen tegen het 'koloniale' Israëlische regime en een intensivering van het volksverzet om nationale bevrijding, zelfbeschikking en de terugkeer van vluchtelingen te waarborgen.

Voorts riep het comité de Verenigde Naties op om een lijst te publiceren van Israëlische en internationale bedrijven die actief zijn in de 'nederzettingen' en drong er bij alle landen op aan om geen goederen en diensten te aan te nemen van bedrijven die de 'nederzettingen' steunen.

Het is de vraag of de Arabische Knessetleden zullen reageren op de oproep van de organisatie. Als leden van het Israëlische parlement genieten zij immers alle rechten en voordelen die hun Joodse collega's genieten.
Tot nu toe heeft slechts één Arabisch parlementslid ontslag genomen vanwege de Nationalitetswet, Zouheir Bahluol, van de Zionistische Lijst.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.