Beloning voor rust bij het grenshek van de Gazastrook

Tuesday, August 14, 2018 |  Redactie Israel Today
Sinds twee dagen heerst er rust bij het grenshek van de Gazastrook. Geen vuurvliegers, ballonnen, geen branden, geen onrust en geen pogingen om door het grenshek te breken. Het moet de inwoners van de Gazastrook nu duidelijk worden gemaakt wat ze te verliezen hebben als de rust weer wordt verstoord.

Afbeelding: Vissersboten in de haven van Gaza (foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Daarom overweegt Israël de grensovergang Kerem Shalom weer volledig te openen en voor de vissers van de Gazastrook de visserijzone in de Middellandse Zee uit te breiden. De inwoners van Gaza moeten zien wat ze door de onrust van de afgelopen weken en maanden hebben verloren.

Daarom houdt minister van Defensie Avigdor Liberman dinsdagmiddag een briefing met de leiders van het Israëlische leger. Het besluit tot verlichting voor de inwoners van Gaza, waaronder de volledige inbedrijfstelling van de grensovergang Kerem Shalom, maakte naar verluidt deel uit van de onderhandelingen die werden bemiddeld door Egypte en de speciale gezant van de VN voor het Midden-Oosten Nickolay Mladenov.

De Kerem Shalom grensovergang (Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Een delegatie van Hamas is sinds het begin van de week in Caïro om te onderhandelen over de details van de geplande overeenkomst voor de Gazastrook. Dit omvat o.a. een volledige wapenstilstand tussen Israël en Hamas en de hervatting van de uitvoering van het verzoeningsakkoord tussen Hamas en Fatach. De Palestijnse Autoriteit zal terugkeren naar de Gazastrook, waaruit zij in 2007 door Hamas is verdreven.

Maandag berichtte het nieuwsportaal Ynet dat premier Benjamin Netanyahu in mei in Caïro een geheime ontmoeting had met de Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi.. Volgens Ynet weigerde het bureau van de premier op dit bericht te reageren. Volgens het verslag van het televisiekanaal 10 zou de bijeenkomst op 22 mei hebben plaatsgevonden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.