Saoedische Kroonprins: ‘Palestijnen moeten hun mond houden!’

Tuesday, August 14, 2018 |  Aviel Schneider
Het lijkt erop dat de Palestijnen niet alleen hun privileges op de politieke agenda dreigen te verliezen, zij wekken in toenemende mate ook de ergernis op van Arabische regeringen.

Afgelopen april, tijdens een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten, zei de Saoedische kroonprins Mohammad bin Salman: ‘De afgelopen veertig jaar hebben de Palestijnen alle gelegenheden voorbij laten gaan, en alle vredesvoorstellen afgewezen. Het is hoog tijd dat de Palestijnen terugkeren aan de onderhandelingstafel. Als ze dat niet doen, moeten zij hun mond houden en ophouden met klagen.’ De kroonprins maakte de Amerikaanse Joden ook duidelijk dat het Palestijnse vraagstuk in Riyad niet echt prioriteit heeft: ‘Er zijn veel belangrijker en dringender zaken om op te lossen dan het Palestijnse vraagstuk, denk bijvoorbeeld aan Iran.’

De Amerikaans-Joodse vertegenwoordigers waren verbaasd over de positieve houding die Salman aannam ten aanzien van Israël. In een interview dat plaatsvond na de ontmoeting, erkende Salman zelfs het bestaansrecht van Israël en benadrukte hij, dat hij uitziet naar toekomstige diplomatieke betrekkingen met Israël.
Een soortgelijke houding is ook waar te nemen bij andere Arabische (soennitische) regeringen. De Israëlische media rapporteren hier regelmatig over.

Ondertussen manipuleert het Hamasregime de bevolking in Gaza om nieuwe media-aandacht te krijgen. De wekelijkse rellen van de afgelopen maand bij de grens in Gaza werden aangewakkerd en georganiseerd door Hamas. Met brandende vliegers die bij westenwinden de grens overvliegen naar Israël, zetten Palestijnen Israëlische gerstvelden in brand. Deze primitieve middelen waren redelijk effectief. Voor terroristen heiligen alle middelen het doel, zelfs het misbruiken van kinderen als menselijk schild, wat is vastgelegd op talloze filmpjes.

Yassin, een 46-jarige Palestijn uit de Gazastrook, die werkt voor Israëlische boeren, en eens per week toestemming heeft om Israël in te reizen, vertelde Israel Today: ‘Zonder geweld tegen Israël, worden wij in het Westen vergeten. De meerderheid van de Palestijnen wil met de rellen aan de grens niets van doen hebben. Het is Hamas om het even hoeveel Palestijnen er omkomen bij deze rellen. Het belangrijkste voor Hamas is, dat de pers er over schrijft. Hoe meer doden, hoe meer publiciteit.’

Daartegenover komt er nauwelijks nieuws naar buiten over de aanslagen op het Palestijnse vluchtelingenkamp Yarmouk ten zuiden van Damascus. Syrische regeringstroepen bombardeerden het vluchtelingenkamp om af te rekenen met IS-jihadisten en andere terreurgroepen. Plaatselijke Palestijnen meldden talloze dodelijke slachtoffers in de afgelopen weken, maar daarover maakt de wereld zich niet druk. Palestijnse hulporganisaties in Syrië hebben het leiderschap in Ramallah en Gaza ernstige nalatigheid verweten.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.