Groeten uit Israël: Elektrische scooter, perfect!

dinsdag 14 augustus 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Het is momenteel heel aangenaam hier bij ons in Israël. Daarmee doel ik in de eerste plaats op het weer, dat nog steeds het beste met ons voorheeft. Toen ik gisteravond laat nog even kort onze tuin in liep om afscheid te nemen van de afgelopen dag (ja, zoiets doe ik soms), kwam me een aangenaam koel briesje tegemoet, het eerste teken dat we de maand september naderen. En in september begint de herfst. Morgen zou het een heel klein beetje warmer worden, maar alleen opdat de temperaturen in het weekeinde weer wat kunnen dalen.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt tot helder, met een verdere lichte daling van de temperatuur. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 214,03 meter onder de zeespiegel.

Maar ook in andere opzichten zijn de laatste dagen heel aangenaam. Het is duidelijk rustiger geworden voor wat betreft berichten uit het noorden of het zuiden, zodat we ons eindelijk weer eens meer op de alledag kunnen concentreren. En die is juist nu zelfs heel interessant. Sinds vier dagen is onze oudste zoon na vijf en een half jaar geen militair meer, en vandaag heeft hij al zijn derde werkdag bij zijn nieuwe werkgever. Dat vervult ons met grote trots.

Onze zoon is nu een echte 'Tel Aviver'. En zo past hij zich nu ook aan de plaatselijke gebruiken aan. Dat is in de eerste plaats het voortdurende probleem om een parkeerplaats te pakken te krijgen. Ook al kunnen de inwoners van Tel Aviv in hun wijken gratis parkeren, zo’n parkeerplaats moet je wel eerst vinden. Daarom zien velen ervan af om in Tel Aviv een auto te hebben, of ze laten hem op de parkeerplaats staan die ze na veel moeite hebben gevonden. Wie al eens in Tel Aviv is geweest, zijn vast de vele scooters, e-fietsen en nu ook de elektrische scooters – formaat step - opgevallen. Vooral deze steps raken daar steeds meer in trek. Ze zijn klein en handzaam, hebben geen parkeerplaats nodig en hebben geen dure brandstof nodig.

De elektrische scooter wordt steeds populairder en is de perfecte oplossing om door Tel Aviv te reizen.

Daarom heeft ook onze zoon voor dit vervoermiddel gekozen. Nu heeft hij nog maar tien minuten nodig om op zijn nieuwe werkplek te komen, zoals hij me gisteren enthousiast vertelde. Gelukkig zijn er inmiddels ook heel wat fietspaden, zodat hij niet op straat hoeft te rijden. Hij reed voor 90 procent op fietspaden. Belangrijk is dat men alleen met een helm mag rijden, anders kan een val ernstige gevolgen hebben, ook bij een snelheid van 'slechts' 25 kilometer per uur. Onlangs is de minimumleeftijd waarop men op een e-step mag rijden, naar 16 jaar verhoogd. Zo’n e-step is een aardig ding, ook steeds meer volwassenen gebruiken hem als aanvulling op hun trein- of busreis naar hun werkplek. Ikzelf ga liever te voet, maar soms zou zo’n step ook niet slecht zijn.

En nu begint er een nieuwe dag. Alle belangrijke nieuwsberichten van de dag vindt u later hier op onze website. Ik wens u een prettige en rustige dinsdag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.