Lieberman: 'De vraag is niet of, maar wanneer'

Monday, August 13, 2018 |  Redactie Israel Today
Minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft deze maandag een bezoek gebracht aan de Gaza-divisie van het Zuidelijk Commando voor een briefing. Wat betreft de vraag over een volgende ronde tussen Israël en Hamas, stelde hij later dat de vraag niet of, maar wanneer moet luiden.

De vergadering werd ook bijgewoond door de stafchef van het leger, de commandant van het Zuidelijk Commando, de coördinator voor regeringsactiviteiten in de 'gebieden' (COGAT), de commandant van de Gaza-divisie en vertegenwoordigers van de Israëlische veiligheidsdienst (Shin Bet).

Lieberman gaf details over de cijfers achter de rellen in Gaza sinds eind maart. 'Sinds de rellen begonnen heeft Hamas 168 doden, 4348 gewonden en tientallen vernietigde terroristische infrastructuren te betreuren,' hij zei.

Over de kritiek van de regering op de wapenstilstand met Hamas zei Lieberman: 'Een verantwoordelijk veiligheidsbeleid geeft geen antwoorden, niet voor discussies op internet, niet voor krantenkoppen en niet voor de publieke opinie. We zijn voorbereid en weten wat we moeten doen.'

Aan het eind van de bijeenkomst sprak Lieberman zijn waardering uit voor de commandanten en soldaten die 'vastberaden en vol strijdlust betrokken zijn bij het gezegende werk voor de veiligheid van de Israëlische burgers.'

Zondag is het veiligheidskabinet bijeengekomen om de situatie in Gaza te bespreken, de op de achtergrond plaatsvindende besprekingen voor een wapenstilstand tussen Israël en Hamas en de voortdurende gespannen veiligheidssituatie in het zuiden van het land.
Lieberman drong aan op uitbreiding van het militaire optreden in de Gazastrook en een veel agressiever beleid ten aanzien van Hamas.

De minister van Onderwijs en kabinetslid Naftali Bennet had de terughoudendheid tegenover Hamas bekritiseerd en de regering opgeroepen de aanvallen op Hamas te intensiveren.
'Het concept van Israëlische terughoudendheid ten opzichte van Hamas is mislukt,' zei Bennet in een interview op de Israëlische radio. 'Als we blijven handelen volgens de formule 'rust voor rust', zullen we van ronde tot ronde een steeds sterkere Hamas aantreffen, we zullen een Hezbollah 2 krijgen in Gaza,' waarschuwde hij. Naar zijn mening moet Israël werken aan de demilitarisering van de Gazastrook en deze daarna weer opbouwen. In dit geval zou hij een alomvattende wederopbouw van de Gazastrook steunen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.