Israël wil UNRWA laten opheffen – maar liever niet nu

maandag 13 augustus 2018 |  Redactie Israel Today
Nog in januari van dit jaar bestookte premier Benjamin Netanyahu de VN-organisatie voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen (UNRWA), als een van de belangrijkste obstakels voor vrede. Nu lijkt hij daarvan terug te komen.

'UNRWA is een organisatie die het probleem van de Palestijnse vluchtelingen bestendigt. Het bestendigt ook het verhaal van het zogenaamde 'recht op terugkeer' met het doel om de staat Israël te vernietigen, en daarom moet UNRWA verdwijnen,' vertelde Netanyahu toen aan zijn kabinet.

Premier Netanyahu tijdens een kabinetszitting op 7 januari 2018. (Engelse ondertitels aanwezig).

Voor het eerst heeft Netanyahu de Amerikaanse regering een sterke bondgenoot gevonden in de confrontatie met UNRWA en de Palestijnse cultuur van haat die zij helpt bevorderen. Zoals Trump eerder had gedreigd, beperkte de VS in januari 2018 de steun aan het UNRWA. Hierdoor moest het UNRWA zich reorganiseren en werd in juli het opheffen van 250 arbeidsplaatsen in de organisatie bekend gemaakt

Jared Kushner, adviseur van het Witte Huis, en schoonzoon van Trump, heeft onlangs onderzocht hoeveel echte Palestijnse vluchtelingen er op dit moment werkelijk in de wereld zijn.
De Verenigde Naties definiëren een vluchteling typisch als een persoon die uit zijn of haar thuisland is verdreven. Maar in het geval van de Palestijnen is een uitzondering gemaakt om deze status erfelijk te laten worden, wat betekent dat de oorspronkelijke ongeveer 650.000 Palestijnse vluchtelingen inmiddels miljoenen zijn geworden.

Volgens het Foreign Policy magazine, vertelde Kushner onlangs ambtenaren van het Witte Huis dat het spel dat UNRWA met Palestijnse vluchtelingen speelt een haalbaar vredesakkoord moeilijk, zo niet onmogelijk maakt.

In juni bracht Kushner een bezoek aan Jordanië en zou het Hasjemitisch Koninkrijk hebben gevraagd de lokale Palestijnen hun vluchtelingenstatus te ontnemen. Het werd gezien als een eerste stap in de richting van het volledig overbodig maken van UNRWA.

Terwijl de regering-Trump zulke concrete stappen tegen UNRWA heeft ondernomen, is er iets vreemds gebeurd: de regering-Netanyahu heeft naar verluidt eerdere opmerkingen van de premier teruggenomen en dringt er nu bij de VS op aan om het UNRWA niet te laten instorten.

Functionarissen die met het dagblad Israel Hayom spraken, zeiden dat de regering Netanyahu Trump in stilte heeft verzocht, op dit ogenblik de financiering aan UNRWA niet te verminderen, uit vrees heeft dat deze stap de humanitaire situatie in de Gazastrook zou verslechteren en nieuw geweld zou kunnen uitlokken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.