Wat zit er achter de laatste escalatie in Zuid-Israël?

Sunday, August 12, 2018 |  Yochanan Visser
De situatie in zuidelijk Israël is woensdagavond aanzienlijk verslechterd, nadat Hamas met 180 raketten en mortiergranaten de Israëlische steden en gemeenschappen in de nabijheid van de Gazastrook begon te bestoken. Tienduizenden Israëli's verbleven enkele nachten in schuilkelders, de IDF viel meer dan 150 terroristische doelwitten aan en premier Benjamin Netanyahu en zijn generaals overwogen een volledige oorlog.

Afbeelding: een Iron Dome raketafweer in zuidelijk Israël onderschept een binnenkomende raket uit de door Hamas bestuurde Gazastrook. (Foto: Yonatan-Sindel/Flash90)

Volgens Hamas was deze nieuwe golf van geweld een vergelding voor een IDF-aanval op twee van zijn sluipschutters afgelopen dinsdag. De twee namen deel aan een oefening die werd bijgewoond door Hamasleiders. De sluipschutters richtten hun geweren op een IDF-positie aan de andere kant van de grens, waarna ze werden beschoten door een Merkava-tank.

De aanloop naar deze nieuwe geweldsuitbarsting begon echter werkelijk op 20 juli, toen Hamas met een sluipschutter een IDF-militair doodde die zich dicht bij het grenshek in Gaza bevond.
Sindsdien heeft Hamas gesproken over een wapenstilstand voor de lange termijn met Israël, die ook de volledige openstelling zou inhouden van de grensovergang Keren Shalom, die wordt gebruikt voor de invoer van Israëlische goederen.

De eis dat Israël de grensovergang Keren Shalom volledig opent, heeft niets te maken met de wens van Hamas om de erbarmelijke humanitaire situatie in de Gazastrook te verbeteren, maar het heeft alles te maken met de ongebreidelde corruptie binnen de top van de terreurorganisatie.
Het Gatestone Institute heeft net een onderzoeksartikel gepubliceerd over deze corruptie, die de schatkist van de Hamasleiders heeft gevuld sinds deze in 2007 met geweld de controle over Gaza van de Palestijnse Autoriteit heeft overgenomen.

Steun van Iran
Corruptie is een van de manieren waarop Hamas aan de macht kan blijven; het voortdurend handhaven van een gematigd conflict met Israël is een andere manier daarvoor.
Daarom begon Hamas eind maart de zogenoemde ‘Grote Mars van de Terugkeer’, de twee maanden durende gewelddadige confrontaties langs de grens met Israël in Gaza. Tegenwoordig is deze mars veranderd in de zogenaamde ‘Vlieger Jihad’: dagelijkse aanvallen met brandende ballonnen en vliegers, die een ecologische ramp hebben veroorzaakt in zuidelijk Israël.
Hamas begon met deze gewelddadige confrontaties om relevant te blijven en om de gunst te winnen van Iran, dat de terreurgroep gebruikt als een andere bondgenoot tegen Israël.

Het is geen toeval dat Hamasleider al-Arouri, die in Libanon woont en nooit Gaza heeft bezocht, vorige week officieel in de kustenclave is gearriveerd om overleg te voeren met andere Hamasleiders over de ‘op handen zijnde’ langdurige wapenstilstand met Israël.
Al-Arouri, een aartsterrorist die jarenlang in Israëlische gevangenissen verbleef voor het organiseren van terreuraanslagen, was in oktober 2017 verantwoordelijk voor de verzoening tussen Hamas en het islamitische regime in Teheran en de hervatting van Iraanse hulp aan de soennitische islamitische terreurorganisatie.
Kort na deze verzoening begon Hamas zich voor te bereiden op een nieuwe ronde van geweld met Israël, maar zorgde ervoor dat er geen totale oorlog met de Joodse Staat zou uitbreken.

Israëlische politici, zoals minister van Defensie Avigdor Liberman, hebben Iran er herhaaldelijk van beschuldigd achter de huidige geweldsronde in het zuiden van Israël te zitten.
De aanwezigheid van al-Arouri in Gaza zou de reden kunnen zijn dat Hamas de vijandelijkheden tegen Israël plotseling liet escaleren. Iran werkt immers via zijn bondgenoten aan drie fronten tegen Israël als voorbereiding op een grote oorlog tegen de Joodse Staat: Libanon, Syrië – waar Iran het leger heeft overgenomen, zoals werd de Jerusalem Post woensdag berichtte, en de Gazastrook.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.