Israëlische politici: Wapenstilstand is een fout

Friday, August 10, 2018 |  Redactie Israel Today
Donderdagavond is vanaf 22.45 uur plaatselijke tijd volgens de media een wapenstilstand over­een­geko­men met Hamas, en sindsdien is het rustig gebleven. De inwoners van het zuiden werd gevraagd het dagelijks leven op te nemen. Er klonk echter ook felle kritiek.

Afbeelding: Soldaten aan de grens met de Gazastrook (foto: Gili Ya'ari)

De burgemeester van de stad Sderot, die het meest te lijden heeft gehad van de raketaanvallen vanuit de Gazastrook in de laatste 'ronde' van geweld, bekritiseert de overeenkomst. Die zou alleen maar terreur belonen en de weg vrijmaken voor de 'volgende ronde'.
'Ik begrijp de wens om te onderhandelen, maar ik geloof dat het wapenstilstand een vergissing is,' zei burgemeester Alon Davidi, die gisteren opriep tot een militaire operatie tegen Hamas in Gaza. 'We moeten de kans krijgen voor een operatie om een einde te maken aan de terreur. Deze onderbroken oorlog is ongezond voor ons en niet goed voor de Staat Israël', zei hij,

Brigadegeneraal (res) Zvika Fogel, de voormalige bevelhebber van het Zuidelijk Commando, is ook niet gelukkig met de nieuwe wapenstilstand en heeft scherpe kritiek geuit op het besluit van het kabinet. In een interview voor de radiozender 103FM zei hij: 'Ik moet mezelf ervan weerhouden over te geven vanwege deze schande. Wat mij betreft is dit een afscheidsbrief, we hebben de ster van David en de blauwe strepen van onze vlag gehaald, we hebben de witte vlag gehesen en ons overgegeven,' waren zijn scherpe woorden.

'We kunnen niet langer met deze dreiging leven. Wie ons leven bepalen zijn Yahay Sanwar en Ismail Haniyeh. Wij zijn een soevereine Staat en laten onze dagelijkse routine bepalen door een groep die er tot nu toe niet in is geslaagd een eigen Staat te scheppen. Wat de premier en de ministers interesseert, is op hun stoelen te blijven zitten. Ik verzeker u, het Israëlische leger weet hoe het met deze situatie moet omgaan, het moet opdracht krijgen om te handelen'.

Betzalel Smotrich, knessetlid van Het Joodse Huis, bekritiseerde minister van Defensie Avigdor Lieberman na het bericht over het bereiken van een nieuwe wapenstilstand. Hij noemde Lieberman een van Israëls zwakste ministers van Defensie. Er gaapt een grote kloof tussen zijn woorden en zijn daden. De wapenstilstand zou een ernstige vergissing zijn, net als een zinloos grondoffensief.

'Ofwel je moet de Gazastrook binnengaan om hem te bezetten en daar te blijven, ofwel je bombardeert vanuit de lucht alles wat met Hamas te maken heeft en je dwingt de Hamas-terroristen maandenlang in hun tunnels te blijven tot ze beschimmeld raken en met hun handen weer hoge en witte hemden aan een stok vastgebonden weer naar boven komen,' zei hij.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.