Analyse: Israël en Trumps nieuwe sancties tegen Iran

Friday, August 10, 2018 |  Yochanan Visser
Nu de regering-Trump opnieuw sancties tegen Iran heeft ingesteld, spraken Israëlische deskundigen en politici de hoop uit dat de nieuwe maatregelen uiteindelijk zouden leiden tot de ondergang van de Islamitische Republiek. Tegelijkertijd veroordeelden zij de Europese Unie om haar voortdurende steun voor het gezamenlijk alomvattend actieplan (JCPOA), het nucleaire akkoord van 2015 met Iran, dat een mijlpaal was.

Afbeelding:: De Iraanse journalist Nada Amin, die asiel kreeg in Israël, organiseerde een demonstratie ter ondersteuning van het Iraanse volk en zijn protesten tegen het regime in Iran. (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Zo citeerde Israel Radio een anonieme hoge ambtenaar, die beweerde dat de hele Israëlische inlichtingen-gemeenschap optimistisch was dat de nieuwe sancties van Trump Iran op de knieën zouden brengen en het zou dwingen opnieuw te onderhandelen over het nucleaire akkoord.
‘Wij zouden een verandering in het beleid willen zien, maar er is geen manier om te weten te komen hoe lang dat zal duren,’ zei de ambtenaar. Hij voegde daaraan toe dat ‘de enige beschikbare hamer op dit ogenblik economisch is, en dat door die hamer te gebruiken er een goede kans is dat Iran op zijn knieën zal vallen.
Iran is naar zijn mening ‘zwak en hysterisch’.

Maandag reageerde ook premier Benyamin Netanyahu op de Amerikaanse actie tegen Iran en hij verklaarde dat de opnieuw opgelegde sancties ‘een belangrijk moment voor Israël’ waren. ‘Ik feliciteer president Trump en de Amerikaanse regering met het belangrijke besluit om Iran sancties op te leggen. Dit is een belangrijk moment voor Israël, de Verenigde Staten, de regio en de hele wereld’, schreef Netanyahu.
De Israëlische leider voegde eraan toe dat het besluit van Trump ‘de vastberadenheid liet zien om de agressie van Iran in de regio en zijn voortdurende voornemen om zich met kernwapens te bewapenen, te beteugelen’.
Netanyahu sprak bovendien de hoop uit dat de Europese Unie het Amerikaanse voorbeeld zou volgen en zich zou aansluiten bij de inspanningen van Trump om de voortijdige opheffing van de sancties door de regering-Obama in 2016 terug te draaien.

De Europese Unie blijft de JCPOA echter hardnekkig steunen en heeft maandag formeel een ‘blokkeringsstatuut’ uitgevaardigd, dat Europese bedrijven verbiedt zich te houden aan de vernieuwde Amerikaanse sancties. In plaats daarvan heeft de Europese Unie uitspraken van buitenlandse (lees: Amerikaanse) rechtbanken in deze zaak nietig verklaard en de EU heeft Europese bedrijven die schade hebben geleden door de sancties van Trump een schadevergoeding aangeboden.
De goedkeuring van het blokkeringsstatuut werd aangekondigd door Frederica Mogherini, hoofd buitenlands beleid van de Europese Unie. ‘Vandaag heeft de (Europese) Raad de actualisering van het blokkeringsstatuut als bijlage bij de nucleaire overeenkomst met Iran goedgekeurd,’ zei Mogherini na een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.
Mogherini vervolgde, dat de lidstaten van de Europese Unie alles in het werk stelden om de nucleaire overeenkomst met Iran te redden, maar gaf toe dat het nieuwe beleid van Trump met betrekking tot Iran het JCPOA alsnog zou kunnen vernietigen.

Het Europese besluit werd met verontwaardiging ontvangen in Israël, waar minister Gilad Erdan van Openbare Veiligheid en Strategische Zaken felle kritiek uitte op de Europese Unie en het blok ‘moreel failliet’ noemde. ‘De EU is moreel failliet en dat mogen we niet vergeten als ze ons de volgende keer de les proberen te lezen,’ verklaarde Erdan tijdens een interview met Israel Radio.
Yossi Kuperwasser, voormalig directeur van de inlichtingendienst van de IDF en het Israëlische ministerie van Strategische Zaken, sloot zich hierbij aan.
In een blogpost voor The Times of Israel schreef Kuperwasser, dat de Europese Unie opnieuw ‘een aanhanger van Iran en een zeer zwakke kracht' blijkt te zijn, 'die door de Verenigde Staten volledig kan worden genegeerd’.
De Israëlische inlichtingen- en veiligheidsexpert maakte korte metten met Mogherini’s bewering dat het Iraanse nucleaire project volledig ‘vreedzaam’ is, en zei dat het Internationale Agentschap voor Atoomenergie slechts had kunnen onderkennen dat Iran geen ‘uranium overdroeg aan een ander nucleair project dan het project dat het reeds controleert’.
De gevolgen van de nieuwe sancties voor de Iraanse economie zullen hard zijn, en de Iraanse en Europese inspanningen om de gevolgen ervan te verzachten zijn ‘gedoemd te mislukken’, concludeerde de Israëlische deskundige.

De Europese Unie negeert ook de documenten die de Mossad afgelopen januari in Teheran heeft gestolen en waaruit volgens Kuperwasser blijkt dat het nucleaire programma van Iran een militair programma is dat gericht is op de ontwikkeling van atoombommen.

Demonstraties in Iran
In Iran zijn deze week ondertussen weer duizenden demonstranten de straat op gegaan. Zij deden dat niet om te protesteren tegen de hernieuwde Amerikaanse sancties, maar om veranderingen in het regime te eisen.
De Iraniërs zijn woedend over het slechte economische beleid van hun regime en over het uitdelen van fondsen aan Iraanse bondgenoten, zoals Hezbollah in Libanon.
Het in Londen gevestigde Arabische blad Asharq al-Awsat publiceerde nieuwe video’s waarin demonstranten ‘Dood aan Hezbollah’ en ‘Dood aan de Dictator’ schreeuwden, evenals dood aan inflatie en werkeloosheid.
‘De natie bedelt terwijl de leider leeft als God,’ schreeuwde een menigte in Iran volgens The Wall Street Journal, die meldde dat de huidige onrust de ernstigste is die het had gezien sinds januari, toen massale demonstraties werden gehouden tegen de heerschappij van Ayatollah Ali Khamenei.

Deskundigen verwachten dat de Iraanse economie volgend jaar met 4,3 procent zal krimpen, aangezien de munteenheid van het land (de Rial) zijn waarde ten opzichte van de dollar blijft verliezen, waardoor de kosten van de import sterk zullen stijgen.
Iran heeft bovendien te lijden onder stroomuitval en een ernstige watercrisis die het leven van meer dan de helft van de bevolking treft.

Premier Netanyahu bood vorige maand aan om het Iraanse volk te helpen de watercrisis op te lossen door gebruik te maken van Israëls geavanceerde watertechnologie, maar het aanbod werd door het regime belachelijk gemaakt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.