Klacht: 'BBC verdraait de werkelijkheid'

donderdag 9 augustus 2018 |  Redactie Israel Today
Dat de mainstream media in het buitenland in hun berichtgeving het niet altijd zo nauw nemen, is helaas al bekend. De waarheid Vaak wordt in de berichtgeving van buitenlandse media wel de waarheid verteld, maar op zo'n manier dat die verkeerd begrepen kan worden. Het slachtoffer wordt de dader, de moordenaar wordt het slachtoffer.

Enkele maanden geleden berichtte de Tweede Duitse Televisie, ZDF, over een aanslag op de Tempelberg waarbij twee Israëlische grenswachten werden vermoord door twee terroristen. Volgens het rapport werden de twee terroristen 'doodgeschoten' door Israëlische veiligheidstroepen, terwijl de twee Israëlische politieagenten 'stierven' bij de aanslag. De terroristen werden doodgeschoten, maar de slachtoffers zijn gewoon overleden. Het verslag was niet per se verkeerd, maar het bracht een totaal andere situatie over aan de lezer.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vandaag bij de Britse BBC een klacht ingediend over een eveneens onnauwkeurige berichtgeving over de laatste incidenten in Gaza. Zoals we hebben gemeld, heeft de Israëlische luchtmacht op Hamas' eindeloze rakettenregen gereageerd met aanvallen op terroristische doelwitten.

Helaas zijn bij de aanvallen niet alleen een terrorist, maar ook een vrouw en haar zoon om het leven gekomen. Een ongelukkig incident dat niet had mogen gebeuren. De BBC rapporteerde aanvankelijk met de volgende kop:

'Israëlische luchtaanvallen doden vrouw en baby'

Aanvankelijk werd in het verslag met geen woord gerept over het feit dat er vanuit Gaza meer dan 150 raketten op Israël waren afgevuurd.






De woordvoerder van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken, Emmanuel Nachshon, reageerde op deze misleidende BBC-berichtgeving op zijn Twitter-account:

Hij schreef: 'Dit is een officiële klacht van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze kop is een bewuste misinterpretatie van de werkelijkheid (dit is het beleefde equivalent van 'dit is een leugen', als ze het niet begrepen hebben). Hamas beschoot Israëlische burgers en de IDF beschermde hen. Wijzig die kop onmiddellijk.

Op de website van de BBC is de kop daadwerkelijk gewijzigd. De raketbeschietingen, die aan de Israëlische aanval zijn voorafgegaan, worden nu vermeld.

Schermafbeelding van de BBC-website.

Hoewel de titel en de inhoud van het artikel nu zijn veranderd, blijft de eerste indruk, die veel lezers kregen bij het lezen van de eerste kop, overeind. Daarom is het zo belangrijk om niet alleen op de eenzijdige berichtgeving van de reguliere media te vertrouwen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.