150 raketten uit Gazastrook; oorlog lijkt onvermijdelijk

Thursday, August 09, 2018 |  Redactie Israel Today
In de nacht en in de vroege ochtenduren hebben terroristen uit Gaza 150 tot 200 raketten en mortiergranaten op Zuid-Israël afgevuurd. Sommigen bereikten zelfs de kuststad Ashkelon, en de autoriteiten bereidden de omringende bevolking voor op nog verdergaande terroristische raketaanvallen.

Het eerste raketalarm klonk woensdagavond om 19.37 uur. Daarna klonken de sirenes in het zuiden bijna onafgebroken gedurende de nacht. De inwoners van het grensgebied met de Gazastrook moesten de nacht doorbrengen in de schuilplaatsen. Van afgeschoten raketten heeft het Iron Dome verde­digings­systeem er 25 kunnen onderscheppen. De meeste raketten landden in het open veld zonder schade aan te richten.

De stad Sderot is gisteren bijzonder hard getroffen door de raketaanvallen. Een raket kwam neer op een speelplaats waar op dat moment veel kinderen waren. Wonderbaarlijk genoeg werd niemand van de kinderen daar verwond. Een andere raket sloeg in een woonhuis en landde in de woonkamer, waar gelukkig niemand op dat moment had gezeten (video).

Sderot na de raketaanval. Drie licht gewonden door granaatsplinters, enkele bewoners raakten in een shock en moesten medisch behandeld worden.

Ook donderdagochtend waren er raketaanvallen op dorpen in het zuiden van Israël. Een vrouw werd vanochtend ernstig verwond toen een raket in district Eshkol (ten oosten van de Gazastrook) explodeerde. Zij is een 30 jaar oude gastarbeidster uit Thailand. Zij werd naar het Soroka Ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Uitgebreide vergeldingsaanvallen; oorlog onvermijdelijk?
Israël reageerde afgelopen nacht met meer dan honderd luchtaanvallen op installaties van Hamas, waarvan de meeste veel te dicht bij of direct tussen de burgerbevolking liggen. Bij de doelen waren een wapenwerkplaats, trainingsfaciliteiten van Hamas, het hoofdkwartier van het Hamas bataljon in Jabalya, een militair complex in het noorden van de Gazastrook, waar ook een tunnel werd verwoest. Bij de aanvallen zou ook een militant van Hamas, verantwoordelijk voor het afschieten van raketten, zijn gedood.
Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza meldde dat een zwangere 23-jarige Palestijnse vrouw en haar jonge dochter bij de Israëlische represailles werden gedood.

Aanvallen van de Israëlische luchtmacht op doelen in de Gazastrook

Een hooggeplaatste IDF-officier zei donderdagochtend voor de Legerradio, dat hij een nieuwe grootschalige oorlog met de door Hamas bestuurde Gazastrook onvermijdelijk acht. Hij noemde een grondoperatie zeer waarschijnlijk was als de situatie zou blijven verslechteren.
Israëlische troepen worden naar het zuiden verplaatst, naar de omgeving van de Gazastrook.

Ter voorbereiding op die eventualiteit, en om mogelijke slachtoffers van voortdurende Hamas-aanvallen tot een minimum te beperken, werden zomerkampenvoor kinderen in het zuidwesten van Negev regio geannuleerd, en lokale bewoners werden gewaarschuwd om te allen tijde op loopafstand van een schuilkelder te blijven. De spoorlijn tussen Ashdod en Sderot werd gesloten, en boeren in het gebied mogen hun land niet bewerken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.