Wil Hamas een verdere escalatie of wapenstilstand?

Thursday, August 09, 2018 |  Redactie Israel Today
Een woordvoerder van Hamas noemde de Israëlische represaille-aanvallen na de rakettenregen een agressie. Israël zou er geen succes mee hebben. Anderzijds werd melding gemaakt van de belangstelling van Hamas voor een wapenstilstand voor de langere termijn.

Afbeelding: Hamas-militant van de Al-Qassam Brigade, de militaire tak van de terreurorganisatie (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

De woordvoerder van Hamas, Abd Al-Latif Ka'nua, beloofde vanochtend dat Israël de verantwoordelijkheid zal dragen voor zijn agressie tegen de burgers van Gaza. 'Het Palestijnse verzet bevindt zich in een toestand van zelfverdediging. Israël zal ons niet kunnen dwingen in deze toestand te blijven.'

Ondanks de momentele nieuwe escalatie van de situatie zou Hamas geïnteresseerd zijn in een langdurige wapenstilstand, meldde vandaag de in Londen gevestigde Arabische krant Asharq Al-Awsat. Volgens het bericht is Hamas geïnteresseerd in een vijfjarig wapenstilstand. Hamas zou ook bereid zijn om de raketaanvallen en de vuurvliegers- en ballonnen-terreur te stoppen in ruil voor de opening van alle grensovergangen en de vrije invoer van alle goederen in de Gazastrook. Tijdens deze wapenstilstand van vijf jaar zou Hamas de bouw van een luchthaven en een zeehaven eisen.
Wat er na deze vijf jaar moet gebeuren, wordt in het bericht niet genoemd.

De Israëli's zullen niet instemmen met een voorstel als het niet voorziet in de overdracht van de lichamen van de twee Israëlische soldaten en de vrijlating van de Israëlische burgers die in Gaza worden vastgehouden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.