Groeten uit Israël – 150 raketten in plaats van rust

donderdag 9 augustus 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezer,

Gisteravond begon het ineens. Om 19.37 uur begon mijn mobieltje te trillen en te piepen. Raketalarm in het zuiden. We zijn daar in zekere zin al aan gewend. Overigens sprak men daarvóór in het nieuws nog over onderhandelingen over een kalmering van de situatie. Ook van de kant van Hamas waren optimistische stemmen te horen, men zou dicht bij een overeenkomst zijn. Overeenkomst, regeling, vuurpauze, wapenstilstand, er zijn veel termen voor een pauze in de botsingen tussen Hamas en Israël. Alleen over een echte vrede wordt niet gesproken; dat schijnt momenteel nog helemaal niet in het woordenboek te staan.

Vanaf 21.24 uur hield mijn mobieltje niet meer op te alarmeren en te trillen. Ik moest hem op stil zetten en de red-alert-functie uitschakelen. Toen kwamen de speciale uitzendingen op tv. Er zouden in Sderot meerdere raketten zijn ontploft. Daarbij zou een woning zijn getroffen. De Israëlische luchtmacht reageert met aanvallen op doelen van Hamas. En zo ging het maar door, de hele avond, de hele nacht. Ook nu nog. Details over de raketaanvallen krijgt u in onze nieuwsberichten.

Eigenlijk hadden we al op de weg van het tot rust brengen van de situatie moeten zitten. Experts zeggen dat geen enkele partij belang heeft bij deze nieuwe 'ronde' van geweld. Het begon allemaal twee dagen geleden, toen een Israëlische observatiepost schoten binnen de Gazastrook registreerde. Die werden als schoten op Israëlische soldaten geïnterpreteerd, daarom reageerde het Israëlische leger later met het beschieten van een groep terroristen, waarbij er twee om het leven kwamen. Dat werd nu in het nieuws als een fout genoemd, als misverstand. Inderdaad zou het bij deze schoten in de Gazastrook om een oefening zijn gegaan, en niet om schoten op Israëlische militairen.

Nou ja, we moeten niet vergeten dat ook deze 'oefening' maar één doel had, om later met meer succes tegen de Israëlische militairen te kunnen strijden. De terroristen hebben immers niet alleen maar voor zichzelf geoefend. Hoe het ook zij, het was duidelijk dat Hamas op die Israëlische aanval moest reageren, hetgeen tot deze nieuwe ronde tussen Israël en Hamas leidde. Gisteravond zijn er 150 raketten op Israël afgeschoten; slechts enkele van hen zijn door de Iron Dome (zie foto) afgeweerd, want Israël was er niet op voorbereid, iedereen dacht dat we wel weer gauw rust in het zuiden zouden hebben.

Gisteravond in Sderot, het begin van een onrustige nacht in het zuiden.

En nu zullen we zien hoe het verder moet gaan. Elke aanval wordt door de tegenpartij met een aanval beantwoord. Zo kan het alsmaar doorgaan, totdat we onszelf dan op het laatst toch weer in een nieuwe operatie tegen Hamas in de Gazastrook bevinden. Nu al wordt er over de mogelijkheid gesproken om troepen naar het zuiden te verplaatsen.

Maar wie weet, er kan ook plotseling een omkeer komen. Hamas weet dat ze alleen maar wat te verliezen hebben, maar ze willen deze ronde zo afsluiten dat ze er niet weer als de verliezer uitzien; ze willen hun gezicht niet verliezen. Want in dat geval zouden ze liever nog meer raketten op Israël afschieten.
Aan de andere kant moet ook Israël zich afvragen of het ook ditmaal tevreden moet zijn met een korte tijd van rust, of dat men nu liever tot het eind toe voor rust wil zorgen, dat wil zeggen wéér een nieuwe operatie in de Gazastrook, met het risico van verliezen binnen het Israëlische leger. Tot nog toe gaf men er steeds de voorkeur aan om Hamas in leven te houden. Want niemand weet wat er zou gebeuren als Hamas de controle over de Gazastrook zou verliezen. Wie zou er dan in het ontstane vacuüm stappen?

En nu nog gauw iets over het weer. Het zou weer warmer worden; vanmorgen vroeg was het nog aangenaam koel.
En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met een stijging van de temperaturen, vooral in de bergen en in het binnenland. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 32 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 40 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 213,98 meter onder de zeespiegel.

Nu wens ik u een prettige donderdag en ons in Israël een kalmering van de situatie; helaas lijkt het daar op dit moment nog niet op.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.