De EU passeert Israël met Palestijns wegenplan

Wednesday, August 08, 2018 |  Redactie Israel Today
De Europese Unie heeft een plan uitgewerkt voor de opbouw van een verkeersinfrastructuur, om Gaza met Judea en Samaria te verbinden, zonder Israël nadere gegevens te verstrekken of dit in het plan te betrekken.

Afbeelding: Minister van Vervoer Israël Katz (Archieffoto: Mirjam Alster/Flash90)

Volgens een rapport van het Israëlische radiostation Reshet Bet bestaat een deel van dit plan uit de bouw van uitgebreide infrastructuren, ook in de zogenaamde 'C-gebieden', die volgens de Oslo-akkoorden onder volledige Israëlische controle staan.

De voorbereiding van het plan van de Europese Unie zou achttien maanden hebben geduurd. Voor de uitvoering van het plan is 30 jaar vastgelegd. Het plan voorziet in de aanleg van luchthavens, zeehavens en een uitgebreid spoor- en wegennet, dat alle delen van Judea en Samaria met de Gazastrook verbindt.

Ondanks het feit dat veel van deze bij de planning betrokken gebieden, waaronder Oost-Jeruzalem, onder Israëlisch bestuur staan, achtte de Europese Unie het niet opportuun zich tot het burgerlijk bestuur of andere autoriteiten in Israël te wenden.

De Israëlische minister van Vervoer Israel Katz zei in een interview met de Israëlische radiozender Reshet Bet dat hij op de hoogte was van de plannen van de EU. 'Ik heb duidelijk gemaakt dat Gaza niet zal worden verbonden met Judea en Samaria. Al deze plannen van de EU zijn absoluut onaanvaardbaar,' zei hij.

De Europese Unie verklaarde: 'We hebben geen toestemming van Israël nodig om een masterplan voor vervoer op te stellen en daarom hebben we geen goedkeuring aangevraagd. Het project omvat momenteel geen daadwerkelijke bouwactiviteiten in het C-gebied. Het project maakt deel uit van de algemene investering van de EU in de regeringsactiviteiten van de Palestijnse Autoriteit en de toekomstvisie van een Palestijnse Staat.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.