Groeten uit Israël: Duur ijs en protesten gehandicapten

woensdag 8 augustus 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Op mijn weg naar de redactie was het buiten bijna een beetje koel. Wat mij betreft kan het de hele rest van de zomer zo blijven als nu. Die grote hitte mag wat mij betreft bij jullie in Europa blijven. Maar maakt u zich geen zorgen. Terwijl de huidige hittegolf bij u iets bijzonders is (althans dat hoop ik), zijn die hoge temperaturen waar u momenteel onder lijdt, bij ons standaard. Vanaf morgen zullen de temperaturen in Israël alweer dagelijks iets omhoog gaan. De zomer is nog lang.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder tot bewolkt, zonder belangrijke temperatuur­veranderingen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 38 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 213,98 meter onder de zeespiegel.

Tijdens mijn rit van Modi’in naar Jeruzalem sprak men op de radio over de grote hitte in Europa. Het onderwerp van de reportage was overigens niet het ongewoon hete weer daarginds, maar de prijzen van ijs in vergelijking met de prijzen hier bij ons. Ook op dat punt hebt u het veel beter dan wij. Want zoals zoveel dingen, is ook het ijs in Europa duidelijk goedkoper dan in Israël. Maar ik wil niet gaan klagen over de prijzen in Israël. Waar ik me altijd flink aan heb geërgerd, is het feit dat een liter zuiver sinaasappelsap bij ons veel duurder is dan in een supermarkt in Duitsland. En dat wil er bij mij gewoon niet in. Die sinaasappels groeien tenslotte hier, en niet in Duitsland. Waarom is het sap bij ons dan zoveel duurder? Een fles met een liter zuiver sinaasappelsap kost rond de 4 euro. Maar ik kan het sap ook zelf maken, want de sinaasappel zelf is bij ons nu toch goedkoper dan in Europa.

Lekker is het wel, Israëlisch sinaasappelsap, maar waarom duurder dan in Europa?

En dan nu de echte problemen in het land. Herinnert u zich nog de protesten van de gehandicapten­organisatie? Zij eisten dat de maandelijkse betalingen aan gehandicapten gelijk gemaakt werden aan het minimumloon. In februari werd met de meeste organisaties een overeenkomst getekend dat de betalingen tot 2022 trapsgewijs zullen worden verhoogd, maar dat ze dan nog lang niet het minimumloon hebben bereikt. Daarom is een van de organisaties weer doorgegaan met protesteren. Gisteren blokkeerden enkele gehandicapten de uitrit van terminal 3 van de luchthaven Ben Goerion en bezorgden daarmee de zojuist gelande toeristen een onaangename verrassing. Het duurde iets langer tot ze de luchthaven konden verlaten. De meeste mensen, en ook de taxichauffeurs, toonden begrip voor de gehandicapten, maar vonden wel dat een protest als dit er niet toe zou bijdragen het doel te bereiken. Met acties als deze zouden ze langzaam de steun van de bevolking verliezen. Het is echt niet prettig om vlak na je landing op de luchthaven vast te zitten.

Gehandicaptenprotest op de luchthaven, gisteren (Foto’s: Tomer Neuberg/Flash90)

De Knesset heeft momenteel zomerreces, daarom is het niet erg waarschijnlijk dat in de regering juist nu iemand op de demonstraties van gisteren gaat reageren. En daar komt nog bij dat de regering momenteel nog heel wat meer problemen heeft te behandelen. Zo zal er vandaag een bijzondere zitting zijn over de Nationaliteitswet. Ook actueel zijn de gesprekken over een regeling met Hamas, en ook in het noorden is het met de Iraniërs in Syrië niet saai.
Ondanks alles wens ik de gehandicapten veel succes. Ze hebben het niet gemakkelijk.
De staking van de verpleegkundigen is gisteren trouwens beëindigd. Of er nu ook de nodige maatregelen worden getroffen om gewelddadige aanvallen op medisch personeel te verhinderen, zal de toekomst moeten leren. Nu hoop ik op rustiger dagen, vooral voor de mensen in het zuiden, want daar zijn ook gisteren weer tien branden geweest in het grensgebied met de Gazastrook.

Ik wens u een prettige en niet te hete woensdag. De volgende onweersbui en regen komt vast en zeker ook bij u. Dus, het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem.
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.