‘Eindelijk hebben we het echte Israël gezien’

Tuesday, August 07, 2018 |  Yossi Aloni
Negen journalisten uit Arabische landen, die kortgeleden op uitnodiging van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken het Joodse land bezochten, zeiden verbaasd: ‘Israël ziet er heel anders uit dan de Arabische media ons willen doen geloven.’

Een delegatie van islamitische journalisten bezoekt het Holocaustmuseum Yad Vashem. (Foto: Israëlisch ministerie van Buitenlandse Zaken)

De delegatie bestond uit vijf journalisten uit Marokko, en één uit elk van de volgende landen: Jemen, Libanon, Syrië en Koerdistan. Het initiatief hiervoor kwam van Hassan Ka'abiya, woordvoerder voor Arabische media op het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 2017 had hij ook al journalisten uit Noord-Afrika naar Israël gehaald.

Ka'abiya wilde dat de gasten Israël zouden leren kennen en met eigen ogen zouden zien hoe Jood en Arabier hier samenleven. De journalisten gingen naar steden met een gemengde Joods-Arabische bevolking, en naar heilige plaatsen van de islam. Ze spraken niet alleen met officiële mensen, maar ook met de man in de straat.

Een belangrijk programmapunt was het Holocaust­museum Yad Vashem, waar ze oppositieleider Avi Gabai van de Arbeiderspartij ontmoetten. Later spraken ze nog met andere Knessetleden, en met minister voor Sociale Gerechtigheid, Gila Gamliel.

De gasten brachten veel tijd door in de noordelijke steden van Israël, Nazaret, Haifa en Akko waar de mix van Arabieren en Joden groter is dan elders in het land. Een van de hoogtepunten was een bezoek aan het Medische Centrum van Galilea in de stad Nahariya waar veel Syrische gewonden door Israëlische artsen worden behandeld.

Een van de journalisten uit Marokko zei: ‘De reis door Israël was als een droom.’ Zijn Koerdische collega viel hem bij: ‘We zagen Israël van vele kanten.’ Ka'abiya is tevreden: ‘Ik heb al heel lang contact met deze journalisten. Ze hebben de uitnodiging om naar Israël te komen als een compliment beschouwd. Ik denk dat ze zich stuk voor stuk vereerd voelen.’

Dit artikel verscheen in het juli/augustusnummer van het Israel Today Magazine. Wanneer wordt u abonnee?

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.