Groeten uit Israël Demonstraties, blokkades, stakingen

Tuesday, August 07, 2018 |  Dov Eilon
Goedemorgen, beste lezers!

Normaal kon ik ’s zomers bij mijn kennissen in Duitsland altijd 'opscheppen' hoe heet het hier bij ons in Israël is. Maar sinds enige tijd is het omgekeerd. Steeds weer krijg ik foto’s toegestuurd waarop nieuwe temperatuur­records ergens in Duitsland zijn vastgelegd. Met onze bescheiden 31 graden – waarden die nu bijvoorbeeld in Modi’in verwacht worden – kan ik niemand meer imponeren als er in Berlijn vandaag een ongelooflijke temperatuur van 38 graden wordt verwacht, en in mijn geboortestad Oldenburg een volle 36 graden. In elk geval weet u nu hoe zo’n hitte aanvoelt. En als de zomer in Europa u te heet is, dan komt u toch gewoon naar Israël....

En hier is het weerbericht voor Israël: Deels bewolkt tot helder, met voor het jaargetijde normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is ongewijzigd en staat op 213,98 meter onder de zeespiegel.

Hier bij ons was het gisteren weer een heel normale dag. Terwijl de regering zich het hoofd erover breekt hoe het met Hamas en de dagelijkse branden in het zuiden verder moet gaan (men overweegt of men met Hamas een overeenkomst kan treffen, een wapenstilstand of een regeling voor een langere termijn), demonstreerden maandagmiddag circa 200 brandweerlieden in Tel Aviv tegen de brandweer­commandant en voor betere arbeids­voorwaarden. Ik was wat verrast, het zijn toch onze brandbestrijders, zoals ze hier in Israël worden genoemd sinds het begin van de vuurvlieger-terreur aan de grens met de Gazastrook. Er waren dagen waarop tot wel 20 branden geblust moesten worden. Een paar dagen geleden publiceerden we hier op onze webpagina een artikel over Amerikaanse brandweerlieden die hun Israëlische collega’s in het zuiden assisteren. Een van de Amerikaanse brandweermannen prees de Israëlische brandweer, de Israëlische brandweerlieden zouden uitstekend werk verrichten.

Het protest is gericht tegen de chef van de Israëlische brandweer, Dedi Simchi. Hij wordt ervan beschuldigd, op kosten van arbeidsvoorwaarden te willen besparen. Zo zou hij weigeren om nieuwe werknemers voor de noodtelefoon aan te stellen; in plaats daarvan zouden de brandweermannen dat zelf over moeten nemen. Maar die hebben toch ook al meer dan genoeg te doen.

Demonstratie van de brandweer, gisteren in Tel Aviv

Dedi Simchi wordt verweten sinds zijn ambtsaanvaarding alleen maar te vernielen wat tot nog toe was bereikt. Ook wilde hij het stakingsrecht van de brandweerlieden afschaffen. Hij wordt ervan beschuldigd als een dictator te handelen. Op de demonstratie, die door de politie was goedgekeurd, werd onder meer gezegd dat men niet het aftreden van hun baas eiste, maar dat deze begrijpt dat er een personeelsraad is, een vakbond. De vakbond eist dat overeenkomsten worden uitgevoerd die nog vóór de ambtsaanvaarding van Simchi zijn ondertekend.
Ik hoop ten zeerste dat deze strijd niet nog erger wordt, want we hebben onze brandweer nodig, deze dappere mensen die zich vaak in levensgevaar begeven om de burgers voor een brand te behoeden. En momenteel hebben we ze veel harder nodig dan ooit.

In Bnei Brak was een heel andere demonstratie, later op de middag, die niet was aangemeld en niet was goedgekeurd. Honderden orthodoxe Joden van de 'Jeruzalemse groep' protesteerden, net als een paar dagen tevoren in Jeruzalem, tegen de arrestatie van een jongere die zich niet op het rekruteringsbureau had gemeld. U kent dat wel. De protesten van deze groep zijn altijd heel heftig, het kwam tot wegblokkades en botsingen met de politie, die de demonstranten met geweld van de straat moest halen. Daarbij werd dan weer het bekende ;'stinkwater' ingezet. Overigens schijnt dat de demonstranten niet bijzonder gestoord te hebben.

Gisteren in Bnei Barak, wegblokkades, stinkwater en bereden politie

Helaas geloof ik dat we nog veel van deze demonstranten zullen zien. Zo snel zal hier niet een voor beide partijen acceptabele oplossing worden gevonden. Overigens geloof ik niet dat het zal lukken om deze orthodoxe Joden zover te krijgen dat ze een of andere legerdienst gaan vervullen. We zouden eens in alternatieven moeten gaan denken. Misschien een maatschappelijke dienst binnen de orthodoxe gemeenschap?

Vandaag zijn het de ziekenzusters en -broeders die staken. Zij protesteren tegen het toenemende geweld van patiënten waarmee zij worden geconfronteerd. Zij eisen de invoering van een door de regering besloten programma, maar ze verlangen ook een toelage uit het jaarlijkse budget. En dat is de reden van de staking, men kon het daar gisteren niet over eens worden.
Waar men het natuurlijk wel over eens is, is dat er iets moet worden gedaan. Een paar weken geleden werd een verpleegster door een vluchteling uit Eritrea neergestoken en levensgevaarlijk verwond. Iets meer dan een jaar geleden werd een verpleegster door een oudere man in brand gestoken. Op de eerste hulp komt het steeds weer tot handtastelijkheden van de kant van familieleden die onvoldoende geld hebben. De huidige staking van de verpleegsters wordt dan ook eigenlijk door iedereen in het land gesteund.

En nu wens ik u een prettige en niet te hete dinsdag. Misschien is er nog ergens een ventilator te koop. Ik schakel nu de airco uit, het wordt te koud. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.