Groeten uit Israël – Nieuwe ruzie over de shabbatsrust

maandag 6 augustus 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Gisteren zag ik bij ons op tv een bericht over de niet-ophoudende hittegolf in Europa. Daarbij werd ook Berlijn genoemd, en het tevergeefs zoeken door Berlijners naar een ventilator of een airco. Later stootte ik op internet nog op een bericht over een EDEKA-supermarkt die een korte afkoeling in het koelhuis van de supermarkt aanbiedt. Twee minuten kou voor drie euro, nou ja. Ik kon een glimlach niet onderdrukken.
Wij hebben die hoge temperaturen elke zomer. En daarom stoort het ons niet meer, want we hebben altijd de airco. Bij ons thuis draaide hij vannacht, zodat ik prima kon slapen. Vervolgens stapte ik ’s morgens in de auto, die een prima airco heeft. En nu zit ik op kantoor en voel ik de koele bries van de airco op de redactie. Wat kan mij die hitte buiten dan schelen. En zo warm als bij u zal het vandaag ook helemaal niet worden. Als u dus wat meer koelte wilt hebben, kom dan naar Israël!

En hier is het weer voor vandaag ik Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder, zonder opvallende temperatuur veranderingen. De volgende maxima worden verwacht: Jeruzalem 30 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 35 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is drie centimeter gedaald en staat nu op 213,98 meter onder de zeespiegel.

De strijd over de Shabbat lijkt weer te gaat beginnen, alsof we nog geen problemen genoeg hebben, zoals de ruzie over de Nationaliteitswet, Hamas met zijn vuurvliegers in het zuiden, en de Iraniërs in Syrië in het noorden. Gisteren ontvingen vier steden, Herzliya, Givatayim, Cholon en Modi’in-Maccabim-Re'oet een mededeling van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, dat minister Arie Deri de stedelijke verordeningen voor het openen van winkels op Shabbat nietig verklaarde. Daarmee zou hij gebruik maken van zijn recht, de begin dit jaar aangenomen zogenaamde 'Supermarktwet' toe te passen. Dat houdt in dat stedelijke verordeningen met betrekking op de Shabbat door de minister van Binnenlandse Zaken goedgekeurd moeten worden. De minister van Binnenlandse Zaken eist nu van de steden dat ze voor het sluiten van de supermarkten op Shabbat zorgen.

Bericht over de strijd om de 'Supermarktwet'

De voorzitter van de stadsbesturen Chaim Bibas, die ook burgemeester is van de stad Modi'in-Maccabim-Re'oet, heeft de eis van de minister van Binnenlandse Zaken scherp afgewezen. Het zou alleen maar gaan om een poging van Arie Deri om stemmen te winnen voor de op handen zijnde verkiezingsstrijd.
Ook zou hij (Arie Deri) helemaal niet het recht hebben om een stedelijke verordening ongeldig te verklaren, omdat het in het geval van Modi’in en andere steden om een verordening ging die nog vóór de 'Supermarktwet' was aangenomen.
Bovendien zou de regering volgens de nieuwe wet slechts binnen 60 dagen na het aannemen van de stedelijke verordening mogen ingrijpen, hetgeen in deze gevallen niet is gebeurd. Haim Bibas kondigde aan, samen met de andere stadsbesturen, naar het Hooggerechtshof te gaan. In Modi’in zou niets veranderen, winkels die op Shabbat open zijn, zullen ook verder open blijven.

Deze 'Supermarktwet' is trouwens toch al eigenaardig. Enerzijds geeft hij de minister van Binnenlandse Zaken de mogelijkheid om een stedelijke verordening inzake de Shabbat af te wijzen, maar aan de andere kant heeft hij geen enkele mogelijkheid om op te treden tegen winkels die al op Shabbat geopend zijn.
Nog voordat de Supermarktwet werd aangenomen, besliste een rechtbank dat iedere stad zelf mag beslissen hoe ze de Shabbat vorm willen geven. Dat vind ik ook. Niet alle Israëli's zijn religieus, zelf niet de meerderheid van hen. Het is duidelijk dat in een religieuze stad zoals Bnei Brak de winkels op Shabbat gesloten zijn, maar waarom in Modi’in? Het stoort niemand. Ook wordt geen werknemer ertoe gedwongen om op Shabbat te moeten werken, want dat is verboden. Leven en laten leven, moet het motto zijn. Bij ons in Modi’in werkt dat prima. Ik moest onlangs op Shabbat iets kopen dat ik vergeten was. Ik ging naar een van de geopende winkels, terwijl buiten een religieus gezin zijn Shabbatwandeling maakte. Dat werkt.

In deze video wordt aan toeristen en bewoners gevraagd wat zij van de 'Supermarktwet' vinden

Ik sluit me aan bij de mening van burgemeester Chaim Bibas, dat het bij de mededeling van de minister van Binnenlandse Zaken Arie Deri (van de orthodoxe Shas-partij) om een experiment zou kunnen gaan om de kiezersgunst te winnen. Nu komt de vraag op of de Likoed-partij en Netanyahu hieraan zullen meedoen, om ook na de verkiezingen een coalitie met de orthodoxe partijen te kunnen aangaan. Dat de regering bij kritieke problemen ten gunste van de orthodoxe coalitiepartner beslist, hebben we onlangs gezien bij de stemming voor de Wet op het Draagmoederschap. Nu is het afwachten en zien hoe de nieuwe strijd over de Shabbat zich gaat ontwikkelen.

En nu wens ik u een prachtige en niet te hete maandag , en een goed begin van de werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.