Trump zou VN-agentschap UNRWA willen sluiten

zondag 5 augustus 2018 |  Redactie Israel Today
De Palestijnse vluchtelingen zijn zo uniek in de ogen van de wereld dat zij hun eigen hulporganisatie van de Verenigde Naties hebben. Dat is niet omdat ze de meest talrijke groep vluchtelingen zijn (dat zijn ze niet, zelfs niet met opgeblazen aantallen) of omdat ze het meest behoeftig zijn (dat zijn ze ook niet). Het is omdat ze tegenover Israël staan, de natie die de internationale gemeenschap het meest graag haat.

Opnieuw lijkt de Amerikaanse president Donald Trump vastbesloten om de spelregels te veranderen door het sluiten van de UN Relief and Works Agency (UNRWA), een organisatie die hij grotendeels verantwoordelijk acht voor het verhinderen van echte vrede in het Midden-Oosten, wat ook de mening is van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Daartoe heeft Jared Kushner, adviseur van het Witte Huis en de schoonzoon van Trump, onlangs onderzocht hoeveel echte Palestijnse vluchtelingen er vandaag werkelijk in de wereld zijn.

Weet u, de Verenigde Naties definiëren een vluchteling typisch als iemand die uit zijn of haar thuisland is verdreven. Maar in het geval van de Palestijnen is een uitzondering gemaakt om deze status erfelijk te laten worden. Dat betekent dat de oorspronkelijke ongeveer 650.000 Palestijnse vluchtelingen vandaag zijn aangegroeid tot miljoenen.
Er is ook discussie over de vraag of veel van deze mensen als echte vluchtelingen moeten worden geclassificeerd, of slechts als 'ontheemden', aangezien zij vandaag slechts enkele kilometers van hun oorspronkelijke huis wonen en nog steeds onder hun eigen volk in hetzelfde geografische gebied wonen.

Volgens het tijdschrift Foreign Policy, vertelde Kushner onlangs ambtenaren van het Witte Huis dat het spelletje dat UNRWA met Palestijnse vluchtelingen speelt een haalbaar vredesakkoord moeilijk, zo niet onmogelijk maakt.

In juni bracht Kushner een bezoek aan Jordanië en zou het Hashemitisch Koninkrijk hebben gevraagd de lokale Palestijnen hun vluchtelingenstatus te ontnemen. Het werd gezien als een eerste stap in de richting van het volledig overbodig maken van UNRWA.

Jarenlang heeft het Palestijnse leiderschap vastgehouden aan een van zijn niet-onderhandelbare eisen, dat elke Palestijnse vluchteling op de wereld het recht heeft om terug te keren naar de oude gezinswoningen in Israël zelf. Gezien de eerdergenoemde uitzondering, die de kinderen en kleinkinderen van die oorspronkelijke vluchtelingen zelf tot vluchteling heeft gemaakt, zou dit betekenen dat de Joodse Staat mogelijk overspoeld zou worden met maar liefst 7 miljoen Palestijnen, waardoor het demografisch evenwicht onomkeerbaar zou verschuiven (buiten een massale migratie van de Amerikaanse joodse bevolking).
Het is een voorwaarde die geen enkele Israëlische regering aan beide zijden van het politieke spectrum ooit kan accepteren.

De UNRWA stimuleert deze onmogelijke situatie door het aantal Palestijnse vluchtelingen voortdurend te vergroten en hen zelfs te onderwijzen (via de scholen van de UNRWA) om zichzelf voor altijd als niets anders dan vluchtelingen te beschouwen.

In tegenstelling tot de bemiddelaars voor hem, lijkt Trump te begrijpen dat zonder het verwijderen van deze blokkade, het vredesproces nergens toe leidt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.