Brandweerlieden uit VS helpen blussen in het zuiden

zondag 5 augustus 2018 |  Yossi Aloni
Tien brandweermannen uit de VS kwamen naar Israël om te helpen bij het blussen van de branden die in het grensgebied van de Gazastrook werden veroorzaakt door vuurvliegers en ballonnen. 'We vechten schouder aan schouder met de Israëlische brandweer, die een zeer hoog niveau heeft. Wij zijn dag en nacht bij hen om de branden te bestrijden.'

Tot nu toe zijn tien Amerikaanse brandwwachten in Israël aangekomen om de branden in de omgeving van de Gazastrook te blussen. Nog eens 50 Amerikaanse brandweerlieden zijn op afroep beschikbaar en zullen komen wanneer ze nodig zijn.
De Amerikaanse brandweerlieden kwamen op vrijwillige basis, met de hulp van het Emergency Volunteers Project, naar Israël om de Israëlische brandweer te helpen bij de strijd tegen de branden die werden veroorzaakt door vanuit Gaza gelanceerde vuurvliegers en ballonnen.

De Amerikaanse ambassadeur in Israël David Friedman en de Israëlische brandweercommandant Dedi Simchi bezochten de brandweerkazerne van Sderot, waar ze met de Amerikaanse en Israëlische brandweerlieden spraken en hen bedankten voor hun werk.

De ambassadeur bedankte de Israëlische en Amerikaanse 'brandweerlieden' en zei: 'Jullie betonen een verbazingwekkende solidariteit tussen het Amerikaanse en het Israëlische volk. Het is een daad van ware vriendschap en liefde en ik denk dat de mensen hier weten, dat als de VS hulp nodig hebben, de Israëli's zo snel mogelijk naar de VS zullen komen om te helpen. Ik geloof niet dat er een betere manier is om solidariteit, liefde en samenwerking tussen de Verenigde Staten en Israël te tonen.'

De Amerikaanse brandweerman Aston Bright uit Florida zei: 'Wij steunen Israël in tijden van nood, zoals in oorlog. De middelen van Israël zijn beperkt, daarom kwamen we om te helpen. Ook in het verleden hadden we enkele missies in Israël. Het is waanzinnig dat mensen vuur inzetten tegen burgers. Het volk Israël is taai en vastberaden. We zijn hier dus om op de branden te reageren en ze te bestrijden. Sinds het begin van de golf van vuur zijn er meer dan 1000 branden geweest.
Gisteren waren er enkele branden bij de Gazastrook en moesten we graafmachines, blusvliegtuigen en helikopters aanvragen. Het was de eerste keer dat ik met deze drie systemen samenwerkte. Ik ben zeer onder de indruk van het hoge niveau van de Israëlische brandweerlieden. We werken schouder aan schouder met hen, ze zijn fantastisch. Gelukkig is niemand gewond geraakt, maar het is verschrikkelijk om de schade aan de planten en de mooie natuur van Israël te zien. We zijn hier dus om onze Israëlische broeders en zusters te helpen het vuur te blussen'.

Brandwacht Aston Bright (Beide foto's: Avida Landau/Ambassade VS)

Aston zei verder dat hij en zijn kameraden in de brandweerkazerne wonen en samen met de Israëlische collega's eten. 'De Israëli's zijn uitstekend, zeer professioneel. Ze houden van eten en geven ons de hele tijd eten. Zij beschikken over alle apparatuur. En als we middelen nodig hebben, bellen ze op en bestellen een blusvliegtuig. We werken zeer effectief samen. We overnachten samen en slapen niet in een hotel. We wonen in de brandweerkazerne.
Het is geweldig om met hen samen te werken, ze zijn professioneler dan ik ooit gezien heb en ik kom uit de VS. Wat ik mee naar huis zal nemen is nog meer liefde en waardering voor deze mensen hier. Als er brand uitbreekt, komen er mensen uit de kibboets en helpen ons om de waterslangen te slepen en ons water te brengen. Het is een gevoel van gemeenschap. Ik zal deze ervaring delen met mijn vrienden die ook brandweerman zijn. Als er meer branden zijn en meer hulp nodig is, zullen we meer brandweerlieden brengen. Op dit moment hebben we 50 brandweerlieden in stand-by.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.