Groeten uit Israël – Een heel normaal weekeinde

Sunday, August 05, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Net was het weekeinde begonnen, en nu is het alweer voorbij. De tijd verloopt nu eenmaal bijzonder snel als je pret hebt, zegt men toch. We hebben het weekeinde thuis doorgebracht. Terwijl onze dochter op haar basis in Tel Aviv moest blijven, kwam onze grote zoon op bezoek. Dat klinkt nog steeds wat eigenaardig, maar we wennen aan het feit dat hij niet meer thuis woont. Zo gaat dat nu eenmaal wanneer de kinderen groot worden. De Shabbat hebben we dan ook maar met zijn drieën gevierd, samen met enkele telefoontjes van onze dochter vanuit de basis. We krijgen nu al een voorproefje van wat over een paar jaar gewoon zal zijn. Er begint een nieuwe levensfase, niet alleen voor onze kinderen, maar ook voor ons als ouders. En ik moet zeggen dat ik trots ben as ik zie wat er uit onze kinderen is geworden.

We zijn het grootste deel van de dag binnenshuis gebleven, alleen tegen de avond gingen we wat naar de tuin. Het was een heel warm weekeinde. De airco werkte bijna continu. Aan de andere kant heeft onze wasdroger pauze. Voor het warme douchewater zorgt de zon. Dat is ruim voldoende, zodat ik de elektrische waterboiler heb uitgeschakeld. Hier in Israël wordt een zogenaamde 'doed shèmèsh' gebruikt, een door de zon verhitte waterboiler. ’s Winters, wanneer de zon niet hard genoeg schijnt, schakelt men over op elektriciteit. Dat is dan zoiets als een grote waterkoker die op het dak staat. Dat werkt als volgt:

Voorbeeld hoe een zonneboiler werkt.

Dat is een prachtig systeem. Mocht de zon bij u in Europa de komende jaren ook zo heet worden, zou zo’n klein apparaat daar toch ook kunnen lonen, of niet soms? Wellicht niet helemaal, want deze installatie heeft betrekkelijk veel zonnedagen nodig, want ook in de minder warme herfst en in de winter slaagt de zon erin om het water iets te verwarmen. Maar dat gaat dan niet helemaal zonder elektriciteit.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Eerst licht bewolkt, daarna helder met voor het jaargetijde normale temperaturen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat op 213,95 meter onder de zeespiegel.

In het nieuws werd ook dit weekeinde bericht over enige onlusten bij het grenshek naar de Gazastrook. Maar ik tracht me in de weekeinden wat los te maken van de nieuwsberichten. Desondanks kreeg ik berichten over verdere door vuurvliegers veroorzaakte branden, over in de bekende kranten als 'vreedzaam' aangeduide demonstranten, waarvan er circa 30 het grenshek wilden openbreken en een waarnemingspost in brand wilden steken. Niets nieuws dus.
En dan werd er dit weekeinde ook nog gesproken over de Nationaliteitswet en de grote demonstratie van Druzen gisteravond in Tel Aviv. Meer daarover in onze nieuwsberichten.

Voor buitenstaander mag het net lijken of we hier in Israël allen met deze gebeurtenissen bezig zijn, alsof we geen rust vinden. Ik kan u geruststellen. Het grootste deel van de Israëli's, inclusief ikzelf, heeft hier een heel normaal dagelijks leven. Men gaat naar het strand of naar een vrijetijdspark. Kinderen spelen buiten voetbal of basketbal, rijden met hun fietsen of skateboards, of gaan met hun ouders naar een van de vele natuurparken. En dat brengt ons bij de titelfoto van vandaag. Vrijdag jl. vond in het Nationale park Harod in Gilboa het jaarlijkse heteluchtballonnen-festival plaats. Deze ballonnen zijn veel mooier dan de ballonnen die men in het zuiden van het land bij het 'ballonnenfestival' van de Gazastrook te zien krijgt.

Ballonnenfesitval in het Harodpark (Foto’s Hadas Parush/Flash90)

En nu wens ik u en ons een goede nieuwe week, en u nog een prettig en rustige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.