Liel mag nu toch naar het WK Schaken in Tunesië

Friday, August 03, 2018 |  Redactie Israel Today
Maandag hebben we bericht over de zevenjarige Liel Levitan, de nieuwe Europese schaakkampioene in haar leeftijdsgroep, die door de Tunesische schaakfederatie werd uitgesloten van deelname aan het wereldkampioenschap dat daar wordt gehouden, alleen omdat ze een Israëli is (artikel).

De pro-Israël organisatie 'Stand with Us' lanceerde een online petitie die oproept tot interventie door de Wereld Schaak Federatie (FIDE). De honderden brieven van verontwaardigde burgers van over de hele wereld aan de schaakfederatie hadden effect. De Tunesische federatie werd gedreigd met de annulering van het toernooi. De Israëlische minister van Cultuur en Sport heeft ook een brief gestuurd aan de voorzitter van de Wereld Schaak Federatie met het verzoek een einde te maken aan elke geplande boycot van de jonge Israëlische schaakster.

De Tunesische schaakfederatie antwoordde al op dinsdag in een brief, dat spelers uit alle landen zijn uitgenodigd voor het toernooi, zonder uitzondering. 'Als sportfederatie zijn we erg trots en vereerd om deelnemers van over de hele wereld te mogen verwelkomen en zullen we iedereen gastvrijheid garanderen,' aldus de brief.

Liel werd niet rechtstreeks in de brief genoemd, maar als 'Israëlisch kind' of 'Israëlische deelnemer' aangeduid. De Tunesische federatie heeft verklaard dat zij tot dusver geen aanvraag voor deelname aan de bijeenkomst van Liel Levitan heeft ontvangen. Er werd nogmaals benadrukt dat de inschrijving openstaat voor alle deelnemers.

'Stand With Us' staat in contact met de familie von Liel. Zij is momenteel op vakantie, zei de directeur publieke zaken van de organisatie, Gilad Kabilo. Er is nog voldoende tijd om je in te schrijven voor het toernooi.
Het valt te hopen dat indien de kleine Liel zich aanmeldt, ze Tunesië daadwerkelijk mag binnenkomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.