Groeten uit Israël – Stank en demonstraties in Jeruzalem

Friday, August 03, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Er staat weer een weekeinde voor de deur. Elke week begint de shabbat iets vroeger dan de week ervoor. Over iets meer dan een maand begint het Joodse Nieuwjaar al. In de weerberichten heeft men het altijd over ‘voor het jaargetijde te koele’ temperaturen. Ik kan me dat bij temperaturen van 30 graden bij ons en 40 graden aan de Dode Zee nauwelijks voorstellen. Toch heeft het gisteren op de luchthaven Ben Goerion en ook in Tel Aviv een beetje gedruppeld. Graag zou ik ook in Jeruzalem wat regen hebben gehad. Maar vandaag zou het weer warmer worden. Dat maakt eigenlijk niet uit, bij ons is het ’s zomers nu eenmaal warm.

En hier is dan het weerbericht voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt, met een lichte temperatuur­stijging. In het noorden en aan de kust kunnen enkele regendruppels vallen. De volgende maxi8mum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 39 graden. Het waterpeil van he Meer van Galilea staat onveranderd op 213,95 meter onder de zeespiegel.

Een scherpe en heel onaangename geur kwam me tegemoet toen ik gisteren na mijn werk naar mijn auto ging. Hoe dichter ik bij de parkeerplaats kwam, des te sterker werd de geur, de stank. Ik zag mensen die hun neus dichtdrukten. Sommige vrouwen haalden hun parfum uit de tas en roken daaraan. Ik kende die lucht. Het is de lucht van dat 'stinkwater' dat de politie gebruikt om demonstranten te verdrijven. Want gisteren had de politie niet alleen te maken met de 'Pride Parade', welke die avond vreedzaam begon.

Tegen de middag begon er in de Jaffastraat, direct voor mijn parkeerplaats en niet ver van het centrale busstation, opnieuw een demonstratie van ultra-orthodoxe Joden, de zogenaamde Jeruzalemgroep, die bekend is om zijn agressieve protesten en wegblokkades, steeds wanneer er weer eens een van hun jongelui door de militaire politie is gearresteerd wanneer hij zich niet op het rekruteringsbureau had gemeld. U kent die verhalen. Het protest gisteren was extra hevig, er zouden meer dan 30 personen gearresteerd zijn. Er er werd rijkelijk veel stinkwater gebruikt. Ik had geluk dat de demonstratie al voorbij was toen ik bij mijn auto kwam, zodat ik zonder problemen naar huis kon rijden. De rit duurde minder dan een half uur.

Gisteren in Jeruzalem, ultra-orthodoxe demonstranten worden met stinkwater van de straat gehaald (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Religieuze Joden demonstreerden tegen de Pride Parade bij de Snarenbrug, en de politie moest zich ook met die demonstratie bezighouden, alsof de politie gisteren al niet genoeg te doen had. Geen gemakkelijke dag voor onze politie. Zij verdienen veel lof, ze hadden de situatie in de hand. Aan het begin van de avond namen ongeveer 15.000 mensen deel aan de parade door de stad, die rustig verliep.

De kranten zijn weer begonnen met de artikelen over 'weer naar school'. Ik heb nooit begrepen waarom men de kinderen nu al, midden in de zomervakantie, eraan moet herinneren dat het al gauw weer afgelopen is met de zomervakantie. Nu is het vakantie, de zomerkampen zijn nog maar net afgelopen. En augustus is de maand waarin de ouders zich het hoofd moeten breken hoe ze de laatste maand van de zomervakantie voor hun kinderen kunnen inrichten. Velen nemen nu hun jaarlijkse vakantie op, de luchthaven Ben Goerion is vol. Maar niet iedereen heeft vakantie. Het is nu de tijd waarin ook de grootouders worden ingeschakeld, zodat de ouders weer naar hun werk kunnen gaan. Grotere kinderen kunnen natuurlijk ook wel zonder opa of oma. Geen gemakkelijke maand, en ook niet goedkoop. De kinderen moeten immers beziggehouden worden. Gelukkig kost niet alles geld. Er zijn veel mogelijkheden om wat met de kinderen te doen zonder dat het de portemonnee teveel belast.

Gewoon even gauw naar Tel Aviv rijden en omschakelen op vakantie; het strand is gratis.

Hier bij ons thuis is dat allemaal geen punt meer. Onze dochter zit in militaire dienst, de oudste zoon is het huis uit, en onze jongste zoon is over een paar maanden ook meerderjarig. Ik ben vaak verbaasd hoe snel de tijd is gegaan. Ik moest vroeger altijd voor elke rit naar de stad de kinderwagens de trap af sjouwen naar de auto. Tegenwoordig stapt onze zoon gewoon in zijn auto.
Volgende maand is het niet alleen Nieuwjaar, maar ook voor mij is het dan ook een bijzonder jubileum, 30 jaar in Israël, enorm. En al die 30 jaar heb er geen enkele keer spijt van gehad dat ik naar Israël ben geïmmigreerd. Ik zou het altijd weer doen.

En nu wens ik u ene aangenaam weekeinde en een gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shabbat Shalom vanuit Modi’in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.