Zijn Iraanse troepen terug­getrok­ken van Israëls grens?

donderdag 2 augustus 2018 |  Yochanan Visser
Maandag heeft de pro-Assadcoalitie in Syrië eindelijk de laatste islamitisch verzetshaarden langs de Israëlische grens op de Golanhoogten overwonnen, na een zes weken durende campagne. Deze campagne omvatte ook de ‘bevrijding’ van de provincies Dara'a en Kuneitra in het zuidwesten van Syrië.

Afbeelding: Met Iran verbonden troepen blijven deelnemen aan gevechten aan de andere kant van de Israëlisch-Syrische grens. (Foto: Bazel Awidat/Flash90)

De strijdmachten van de Syrische dictator Bashar al-Assad, die vandaag Hezbollah en andere sjiitische milities omvatten, hebben de volledige controle over de Syrische Golanhoogten teruggewonnen. Dit vond plaats na een overgave-overeenkomst met Jabhat Fatah al-Sham (voorheen bekend onder de naam Jabhat al-Nusra) en na een bloedig gevecht met de ISIS-tak Jaish Khalid Bin Walid.

Assad’s spreekbuis SANA beweerde maandag dat de door Rusland en Iran gesteunde pro-Assadcoalitie de laatste ISIS-terroristen uit de stad Shajarah in het Yarmoukbekken op de zuidelijke Golanhoogten had gedreven.
Van Shajarah gingen de troepen van de Syrische dictator in de richting van de dorpen Abidin en Ma'ariyah en heroverden uiteindelijk het gebied langs de grens met Israël op de Golanhoogten.
De overige leden van Jaish Khalid Bin Waldi werden de bossen en de dalen van het Yarmuk-bekken ingedreven toen zij zelfmoordaanslagen probeerden uit te voeren op militairen van de pro-Assad-coalitie.

De operatie werd uitgevoerd met gevechtseenheden en speciale tactieken, zodat de terreurorganisatie de mogelijkheid verloor om te manoeuvreren, aldus een verklaring van de regering-Assad.
Het offensief werd gesteund door de Russische luchtmacht die de posities van Jaish Khalid Bin Walid op de zuidelijke Golanhoogten zwaar bombardeerde. Die luchtbombardementen waren zaterdag en zondag zelfs hoorbaar in het gebied rond het Meer van Galilea, in het noorden van Israël.

De ISIS-tak houdt zich nu bezig met zelfmoordaanslagen op Syrische legerposities en op Druzen en andere Syrische burgers in de provincies Dara'an, Quneitra en Sweida, waar een grote Druzenminderheid woont.
Vorige week hebben zelfmoordterroristen van ISIS meer dan 215 Druzen vermoord in de stad Sweida en nabijgelegen dorpen, terwijl ze tientallen anderen ontvoerden.

Hezbollah en andere door Iran gesteunde sjiitische milities speelden naar verluidt een sleutelrol bij de herovering van de regio langs de grens. Dit ondanks Russische garanties, dat zij van de Israëlische grens zouden worden weggehouden, en ondanks ontkenningen door het Assad-regime, dat de door Iran getrainde en gefinancierde troepen aan de strijd deelnemen.

Operatie Goede Buurman
Israël heeft nu zijn grens met Syrië gesloten en zal niet langer medische hulp en andere vormen van humanitaire hulp bieden aan mensen die proberen de Joodse Staat binnen te komen.
Sinds Israël in 2013 met zijn operatie ‘Goede Buurman’ is begonnen, heeft de IDF in Syrië tonnen voedsel, medicijnen en andere humanitaire hulpgoederen geleverd en duizenden Syriërs werd medische zorg geboden. Onder hen waren zeshonderd kinderen, die samen met hun moeders naar Israëlische ziekenhuizen zijn gekomen.

Israël heeft Rusland nu gevraagd ervoor te zorgen dat de troepen van Assad geen bloedbad zullen aanrichten onder de duizenden Syrische burgers die tijdens het offensief hun huizen zijn ontvlucht en langs de Israëlische grens verblijven.
De Israëlische omroep Hadeshot meldde maandagavond dat de Israëlische regering de boodschap via diplomatieke kanalen aan Poetin heeft doorgegeven, maar het valt nog te bezien of de Russen bereid zijn in te grijpen als Assad iets begint tegen de vluchtelingen, die in meerderheid tegen het meedogenloze regime zijn.

De terugkeer van het leger van Assad naar de Israëlische grens op de Golanhoogten betekent dat het diplomatiek offensief van premier Netanyahu, om de door Iran gesteunde milities ten minste veertig kilometer van de Israëlische grens te houden, is mislukt.
Netanyahu reisde herhaaldelijk naar Moskou en belde president Vladimir Poetin vaak op om te praten over de instelling van een bufferzone vrij van Iraanse troepen langs de grens met Syrië op de Golanhoogten. Later eiste hij dat Rusland ervoor zou zorgen dat Iran zich volledig uit Syrië zou terugtrekken.
De situatie ter plaatse en een interview met de Russische ambassadeur in Israël maakten duidelijk dat Rusland niet van plan is om Israël bij te staan in zijn oorlog tegen de Iraanse militaire opbouw in Syrië, ondanks beloften dat de Russische militaire politie Iran zou beletten de Israëlische grens op de Golanhoogten te naderen.

Ambassadeur Anatoly Viktorov vertelde Channel 10 in Israël dat Rusland de Iraanse troepen niet kan dwingen Syrië te verlaten omdat ze een cruciale rol spelen in de strijd tegen ‘terroristen’.
Twee dagen later sprak een andere Russische diplomaat Viktorov tegen en beweerde dat Iraanse troepen zich tot 85 kilometer van de Israëlische grens hadden teruggetrokken.
Alexander Lavrentyev, de gezant van Poetin in Syrië, vertelde het door de staat gecontroleerde Spoetniknieuws in Rusland dat de Russische regering rekening hield met de veiligheidsbehoeften van Israël en beweerde dat de Russen ‘erin waren geslaagd de Iraanse eenheden terug te halen tot op 85 kilometer afstand van de Israëlische grens’.
MaarLevrentyev sprak niet de waarheid.

Op 22 juli heeft Hashem Safi al-Din, hoofd van de Uitvoerende Raad van Hezbollah, tijdens een herdenkingsplechtigheid in Nabatieh (Libanon) ter gelegenheid van de herdenkingsdag van de Tweede Libanon-oorlog verklaard dat het leger van Hezbollah, een Iraanse handlanger, Zuid-Syrië niet had verlaten en had deelgenomen aan de strijd tegen de rebellen in Dara'a en Kuneitra, die aan Israël grenzend.

Het regime van Assad zei verder dat de Syrische Speciale Strijdkrachten de Syrische kant van de Golanhoogten hadden ‘bevrijd’.
Deze Speciale Strijdkrachten bestaan uit sjiitische strijders die door de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) werden gerekruteerd en die staan onder het bevel van Qassem Soleimani, de scherpzinnige bevelhebber van de Quds-strijdkrachten van de IRGC.
Het is daarom niet overdreven om te zeggen dat Israël nu in het noorden van het land aan twee fronten geconfronteerd wordt met door Iran opgeleide en gefinancierde troepen, namelijk de troepen in Libanon en in Syrië.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.