Compromis met Druzen over Nationaliteitswet

donderdag 2 augustus 2018 |  Redactie Israel Today
Nadat de Israëlische Nationaliteitswet op verzet stuitte in delen van de Druzengemeenschap van Israël, kon nu een compromis tussen premier Netanyahu en de leiders van de Druzengemeenschap worden gesloten.

Afbeelding: Premier Netanyahu met de Druzische geestelijk leider Sheikh Movafak Tarif, na afloop van het gesprek (Foto: GPO)

Alle partijen lijken tevreden te zijn over de nieuwe plannen, omdat ze de Druzische burgers van Israël het gevoel zullen geven dat ze ook een gelijkberechtigd deel van het land zijn en geen tweederangsburgers, zoals velen hadden gezegd na het aannemen van de Nationaliteitswet. Druzische Knessetleden zullen nu hun klacht tegen de Nationaliteitswet bij het Hooggerechtshof intrekken. Een demonstratie van de Druzen in Tel Aviv op zaterdagavond werd echter niet afgelast.

Het compromis met de Druzen voorziet in een nieuwe wet die het statuut van deze gemeenschap vastlegt. De wet zal in de winter worden ingediend. Hierin wordt vastgelegd dat de Druzen een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van de Staat en dat hun religieuze, culturele en educatieve instellingen steun zullen ontvangen.
In deze nieuwe wet zijn echter ook de rechten van alle minderheden vastgelegd, maar alleen die minderheden waarvan de leden in het leger dienen ontvangen subsidies.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.