Groeten uit Israël – Omstreden parade in Jeruzalem

Thursday, August 02, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Wat een eigenaardig weer vandaag. Toen ik vanochtend vroeg met de auto naar Jeruzalem reed, zag het eruit alsof het al herfst was. De hemel was gewoon alleen maar grijs, en het leek wel of het ieder moment kon gaan regenen. Hier in Jeruzalem werd ik door een koele bries begroet. Het was net 19 graden, helemaal niet typisch voor de maand augustus. Maar mij maakt het niet uit. En als het vandaag echt wat zou gaan regenen, dan zou ik daar meer dan blij om zijn.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt, met een lichte temperatuurdaling. In het noorden en midden van het land kunnen hier en daar en lichte regenbuien vallen. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 27 graden, Tel Aviv 29 graden, Haifa 28 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 36 graden, aan de Dode Zee 37 graden, Be'er Sheva 32 graden, Eilat aan de Rode Zee 37 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee centimeter gedaald en staat nu op 213,95 meter onder de zeespiegel.

De Nationaliteitswet beheerste hier het nieuws. De afgelopen twee dagen heb ik er uitvoerig over geschreven. Ook onze Duitstalige lezers hebben daar ijverig over mee gediscussieerd. Bij die discussies kan men helaas ook zien hoe moeilijk het is om zakelijk te blijven en andermans mening te accepteren.
Ook lijken enkele lezers het niet eens te zijn met de bezwaren van de Druzen. Daarover wil ik alleen nog zeggen dat de Druzen, net zoals de Arabische burgers van ons land, een deel van de staat Israël zijn. En ik kan me voorstellen dat zij zich door die nieuwe wet gepasseerd voelen, buitengesloten.

Israël is een Joods land, maar er wonen ook niet-Joodse burgers, en het is hun goede recht dat deze wet ook met hen rekening houdt. Ik zei al dat deze wet geen enkel gevolg heeft voor de de huidige status van in Israël wonende minderheden, en dat ook de status van de Arabische taal niet wordt aangetast. Maar men had dat alles in de wetstekst moeten noemen. Ook Druzen, Christenen en Arabieren maken deel uit van de Staat Israël, of dat sommigen bevalt of niet. We wonen hier allemaal bijeen, en dat gaat eigenlijk heel goed. We kunnen het ons niet permitteren door een wet opgesplitst te worden. Zo hoop ik zeer dat de rust spoedig zal terugkeren en we ons met de echte problemen bezig kunnen houden.

De Jeruzalemmers zullen zich vandaag weer moeten voorbereiden op wegversperringen. Vanaf 14 uur plaatselijke tijd worden veel wegen in het centrum van de stad afgesloten. Vandaag vindt daar de Jerusalem Pride Parade plaats. Ditmaal worden heel veel deelnemers verwacht. Men heeft het over rond de 30.000 mensen die vandaag door de straten van Jeruzalem zullen lopen. De parade zal dit jaar ook een demonstratie zijn tegen de onlangs aangenomen Wet op het Draagmoederschap, die bepaalt dat het alleen vrouwen is toegestaan door draagmoederschap een kind te krijgen.

Al sinds gisteren hangen de vlaggen van de LGBT-gemeenschap in de straten van de stad, zoals hier voor de Grote Synagoge van Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Het houden van deze parade in een stad als Jeruzalem was en zal altijd wel problematisch zijn. Ik begrijp dat homoseksualiteit voor veel mensen niet met hun godsdienst te verenigen valt. Maar niet iedereen is religieus. Ik weet dat ik me hier op gevaarlijk terrein bevind. Maar ook onder onze lezers bevinden zich veel kritische stemmen tegen deze parade en tegen de LGBT-gemeenschap.

Drie jaar geleden werd tijdens de Parade hier in Jeruzalem de pas 16 jaar oude Shira Banki door een ultraorthodoxe Jood doodgestoken. De moordenaar was Yishai Schlissel, die pas kort daarvoor was vrijgelaten na een gevangenisstraf van 10 jaar wegens een soortgelijke aanval tijdens de parade van 2005. Zijn haat voor homoseksuele mensen was zo groot, dat hij opnieuw de deelnemers van de parade aanviel. Daarbij raakten nog eens vijf mensen gewond. Sinds dit voorval wordt bij elke parade in Jeruzalem ook Shira Banki herdacht. Ik hoop dat vandaag alles rustig zal verlopen. Heel veel politieagenten zullen zich vandaag inzetten voor een veilig verloop van de manifestatie.

En nu wens ik u een prachtige en vooral rustige donderdag. Zou het vandaag echt gaan regenen? Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.