Israël zet zich in voor bedreigde Syrische burgers

Tuesday, July 31, 2018 |  Ryan Jones
'Israël is een racistisch land dat alle Arabieren haat en hen niets dan het slechtste wenst'. Dat is tenminste wat tegenstanders van de Joodse Staat je vertellen.

Afbeelding: Verdreven Syriërs zetten hun kamp zo dicht mogelijk bij de grens op, in het zicht van Israël en het Israëlische leger (foto: Bazel Awidat/Flash90)

Om vast te houden aan deze leugen, moeten deze mensen een van de belangrijkste en ontroerende verhalen in het huidige Midden-Oosten negeren: Israëls veelzijdige campagne 'Operatie goede buurman' voor hulp aan Syrische burgers en om hen te beschermen door strijdende partijen in eigen land te worden afgeslacht.

Voor een artikel in het Israel Today Magazine (bent u al abonee?) spraken we met twee ernstig gewonde Syriërs die behandeld werden in een ziekenhuis in Noord-Israël. En er zijn er nog duizenden zoals zij.

Maar nu de strijdkrachten van het Syrische regime en zijn Russische en Iraanse bondgenoten steeds dichter bij het herstel van de controle over geheel Zuid-Syrië komen, tekent zich een nog grotere humanitaire crisis af.

Honderdduizenden Syriërs zijn hun huizen ontvlucht en hebben een kamp opgezet in de smalle grensstrook met Israël. Het is een van de laatste gebieden die nog niet onder directe controle van dictator Bashar Assad staan, en enkelen hopen dat het dicht genoeg bij de Joodse Staat ligt, dat het Israëlische leger zal ingrijpen om een bloedbad te verhinderen.

Israël wacht niet tot het zover komt, en heeft deze week een dringende diplomatieke boodschap naar Moskou gestuurd waarin het de Russische leiders oproept de Syrische troepen in toom te houden en te voorkomen dat ze deze massa burgers schade berokkenen.

Dan moet men zich afvragen: als Israël zo vijandig staat tegenover de Arabieren, als racisme werkelijk het overheersende kenmerk is van het Joodse volk, waarom zouden we dan zoveel doen en zoveel middelen uitgeven (zowel financieel als politiek) om het leven van enkele duizenden Arabieren te redden, in een land waar al honderdduizenden doden zijn gevallen en dat officieel in oorlog is met de verachtelijke 'zionistische entiteit'?

Zou het kunnen dat Israël als geheel niet vijandig staat tegenover de Arabieren? Nee, dat kan niet waar zijn. Want dat zou het hele verhaal bederven! Het is beter om gewoon te negeren wat er aan de Israëlisch-Syrische grens gebeurt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.