Kritiek oud-rechter Hoog­ge­rechts­hof op Nationaliteitswet

Monday, July 30, 2018 |  Redactie Israel Today
De Nationaliteitswet, die twee weken geleden door de Knesset is aangenomen en die Israël definieert als een Joodse Staat, wordt nog steeds van vele kanten hevig bekritiseerd.

Afbeelding:: Rechter Eliyahu Matza (Archieffoto: Abir Sultan/Flash 90)

Niet-joodse bevolkingsgroepen, zoals de Druzen, die trouw zijn aan de Staat Israël en zij aan zij vechten met hun Joodse kameraden in het Israëlische leger, voelen zich in de steek gelaten. Een Arabisch Knessetlid van de zionistische lijst, Zoher Bahalul, nam wegens deze wet zijn ontslag bij de Knesset.

Nu heeft een voormalige rechter van het Hoog­gerechts­hof zich uitgesproken. Rechter Eliyahu Matza, die tussen 1991 en 2005 zitting had in het Hooggerechtshof, zei dat de wet van Israël een apartheidsstaat kan maken. 'De nationaliteitswet neemt het idee van de Joodse Staat over en verlaat de democratie,' zei hij in een toespraak voor de radiozender Reshet Bet. De wet zou zijn bloed tot koken brengen.

Verder zei hij: 'Vandaag is het duidelijk dat de wet niet te snel of uit onachtzaamheid is aangenomen, maar met de bedoeling alle minderheden uit te sluiten van de fundamentele burgerrechten'. Het doel van deze wet zou zijn om onderscheid te maken tussen Joden en niet-Joden op een manier die de annexatie van Samaria en Judea en een etnisch racistisch regime mogelijk zou maken.

'Wanneer we proberen om onderscheid te maken tussen Joden en niet-Joden, is er maar één bedoeling: afstand doen van het idee van twee Staten, en annexatie', vervolgde hij. 'We zullen een paar miljoen Arabieren opnemen zonder rechten en een apartheidsstaat worden', bekritiseerde de rechter.

President Rivlin ontmoet Druzen
Ondertussen heeft de Israëlische president Re'uven Rivlin in zijn residentie een ontmoeting gehad met vertegenwoordigers van Druzen om de controversiële discussie te bespreken. Zij hadden om deze ontmoeting verzocht na een eerdere ontmoeting met premier Benjamin Netanyahu.

President Re'uven Rivlin in gesprek met Druzenleiders. (Foto: Mark Neiman/GPO)

Rivlin noemde het belangrijk om zich gelijk behandeld te voelen en vermeldde de sterke band tussen Joden en Druzen. 'Ons partnerschap is geworteld in de fundamenten van dit land. Ik heb mijn standpunt duidelijk gemaakt tijdens het laatste debat in de Knesset. Ik heb een brief geschreven waarin ik mijn mening over dit onderwerp heb gegeven. Ik twijfel er niet aan dat jullie juridisch gelijkgesteld zijn met ons en we moeten garanderen dat jullie je gelijkberechtigd voelen,' zei hij.

De voorzitter van de Druzische en Circassische besturen verklaarde: 'Wat de Joden pijn doet, doet ook de Druze pijn, wat de Druze schaadt, doet ook de Joden pijn, wij voelen de omhelzing en verbondenheid.'

De voorzitter van [de bij Haifa gelegen grote Druzenstad] Dalia al-Karmel, Rafik Halabi, zei dat de Druzengemeenschap niet kan leven in een land dat hen openlijk discrimineert.

Het ziet ernaar uit dat nog lang zal worden gediscussieerd over deze wet. Sommige politici die voor deze wet stemden, zeiden achteraf dat ze misschien te snel hadden gehandeld. Critici van de wet zeiden dat het niet nodig was, het Joodse karakter van Israël was al bekend sinds de oprichting van de Staat. De wet schaadt alleen maar de reputatie van Israël in het buitenland. Netanyahu verklaarde dat de wet niet zou worden veranderd, maar dat men zal nadenken over een oplossing die de erkenning van de Staat Israël voor het speciale partnerschap met de Druzen tot uitdrukking zal brengen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.