Tunesië weigert jonge schaakkampioene toegang tot WK

maandag 30 juli 2018 |  Redactie Israel Today, i24 news
Keer op keer wordt Israël door zijn tegenstanders een apartheidsstaat genoemd, die zijn Arabische medeburgers zou discrimineren. Keer op keer nemen VN-organisaties en de VN zelf resoluties aan tegen Israël. Maar wanneer een ander land discrimineert tegen Israëlische burgers, blijft het stil.

Dit ondervond nu ook de zevenjarige Liel Levitan. Zij komt uit een gezin met veel succesvolle schakers. Ze begon op haar vierde te spelen. Liel wordt opgeleid door een privé-trainer, die haar moeder al in Wit-Rusland had getraind voor haar immigratie naar Israël.

Een paar weken geleden won Liel Levitan het Europees schaak­kampioenschap in haar leeftijdsgroep, dat plaats had in Krakau, Polen. Met de Israëlische vlag over haar schouders klom ze trots op het podium, waarna het Israëlische volkslied werd gespeeld. De overwinning van het Europees kampioenschap was een absoluut hoogtepunt voor het gezin.

Na haar overwinning zei Liel dat ze er nu ook van droomt om wereldkampioen te worden, maar helaas lijkt dit op dit moment een droom. De volgende wereld­kampioen­schappen schaken vinden plaats van 1 tot 9 september in Monastier, Tunesië. En dat is precies het probleem, omdat Liel niet aan het kampioenschap kan deelnemen omdat zij Israëlisch is. 'We willen geen Israëlische schakers bij het kampioenschap', werd duidelijk aangegeven door de organisatoren.

De discriminatie van Israëlische atleten in competities in Arabische landen is helaas niets nieuws. Vorig jaar mochten de Israëlische judoka deelnemen aan de Grand Prix-wedstrijd in Abu Dhabi, maar zonder de Israëlische vlag en volkslied. Dit jaar annuleerde de International Judo Association de geplande wedstrijden in Abu Dhabi en ook in Tunesië, omdat de twee landen de gelijke behandeling van Israëlische atleten niet konden garanderen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.