Groeten uit Israël – Vandaag alleen normaal nieuws

Monday, July 30, 2018 |  Dov Eilo0n
Goede morgen beste lezers,

Ook vandaag was het aangenaam koel en bewolkt toen ik vanmorgen op weg was naar onze redactie. In de nacht waren de temperaturen in Jeruzalem met 19 graden zelfs lager dan 20 graden Celsius. Deze zomer mag van mij zo verder gaan. Maar het is duidelijk dat deze wens niet zal uitkomen, de maand augustus ligt nog voor ons, de heetste maand van het jaar.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt tot helder met een lichte temperatuur­stijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 38 graden, bij de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met 3 centimeter gedaald en ligt nu -213,93 meter onder de zeespiegel.

Telkens als ik 's ochtends op weg ben naar Jeruzalem, luister ik via de radio naar het nieuws van de ochtend. 'Boker Tov Israel', 'Goede morgen Israël' is de naam van het programma van de legerzender Galei Tzahal. Het is mijn favoriete programma. Het geeft me de kantenkoppen van de net begonnen dag en helpt me om een onderwerp te vinden voor mijn dagelijkse 'Groeten uit Israël' artikel'. Maar vandaag was het nieuws heel 'normaal', geen woord over de situatie aan de Syrische grens of over incidenten in Gaza. Dat is prettig, want wij houden van deze normaliteit, zonder terreur, zonder spanningen in het noorden en het zuiden. We willen gewoon een rustige zomer. Vanochtend werd er dus melding gemaakt van volstrekt normale gebeurtenissen, zoals die eigenlijk overal kunnen plaatsvinden.

Het is alleen jammer dat zelfs dit normale nieuws niet altijd goed nieuws is. De zomervakanties zijn er om bekend, dat er meer kinderen sterven bij ongelukken, thuis of onderweg. Er wordt in deze dagen veel gesproken over een tragisch ongeluk waarbij een dertienjarige jongen door een dronken chauffeur werd overreden op een verkeerseiland in Tel Aviv. Zijn vader bekleedde vroeger een hoge functie bij het ministerie van Financiën, zodat dit tragische ongeluk, waarbij de jongen was omgekomen, bijzonder intensief in de media werd behandeld. En dan zijn er nog de trieste berichten over jonge kinderen die verongelukten omdat hun ouders er even geen aandacht aan gaven. In Netanya is gisteren een 5-jarig meisje van de 9e verdieping gevallen en in een moshav in Yavniel verdronk een 3-jarig jongetje in een privé zwembad. Tragedies die voorkomen hadden kunnen worden.

In het Meer van Galilea werd gisteren gezocht naar een jonge man die verdronken was. Zijn lichaam is vanochtend gevonden. Helaas gebeurt dit ook veel te vaak.

En aangezien de Knesset momenteel met zomervakantie is, lijken de partijen nu meer tijd te hebben voor wat vuile was. De voorzitter van de Arbeidspartij, Avi Gabai, heeft gisteren een van zijn parlementsleden geschorst van alle partijactiviteiten nadat een vrouw had geklaagd dat zij 15 jaar geleden seksueel lastig was gevallen. Herinnert u zich #metoo?
Een paar weken geleden, tijdens een bezoek aan het grensgebied van de Gazastrook, was de hand van hetzelfde parlementslid naar de billen van een partijgenote verdwaald. Dit onaangename incident werd met een oprechte verontschuldiging afgesloten, en voor de geachte afgevaardigde leek alles weer in orde. Maar toen kwam uit het niets een getuigenis van een vrouw over een incident dat vijftien jaar geleden plaatsvond. Het parlementslid ontkent dit; hij heeft geen idee waar deze vrouw het over zou hebben. Haar naam blijft anoniem. Veel partijgenoten, evenals als de partijleider, eisen nu zijn terugtreden uit de Knesset,.

Dat was het nieuws dat ik vanochtend op de radio hoorde. Aan het eind werd nog gemeld dat er gisteren in het zuiden nog 7 branden waren door vuurvliegers. U weet toch dat we een wapenstilstand hebben?.

En nu wens ik u een heerlijke en rustige maandag, een goede start van de werkweek. Laten we hopen dat er vanaf nu alleen goed nieuws zal zijn zonder terreur, raketten, vuur en nutteloze ongelukken. Het ga u goed.

Shalom uit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.