'Protesten in Gaza zijn vreedzaam, en doodt elke Jood!'

zondag 29 juli 2018 |  Redactie Israel Today
Een van de belangrijkste Hamas-leiders in de Gazastrook beweerde vorige week opnieuw dat de demonstraties langs de grens van de kustenclave met Israël 'vreedzaam' zijn. Onmiddellijk daarna moedigde hij lokale moslims echter aan om alle Joden te doden die ze in handen konden krijgen.

Bij een begrafenis in de Grote Omari-moskee in Gaza prees Fathi Hamad het 'succes' van wat hij beschreef als 'vreedzame' protesten bij het veiligheidshek van de Gazastrook, die sinds eind maart hebben plaatsgevonden. 'Wij maken geschiedenis met onze vreedzaamheid en onze vreedzame beweging', benadrukte Hamas.

In tegenstelling tot de woorden van Fathi Hamad werden deze protesten gekenmerkt door routinematig geweld, waaronder het laten vliegen van duizenden 'vuurvliegers' naar Zuid-Israël, wat leidde tot de vernietiging van grote landbouwgebieden en natuurreservaten.

Hamad was niet in staat om nog langer weerstand te bieden aan de drang om tenminste een beetje geweld aan te moedigen, maar liet het echte karakter van de opstanden in de Gazastrook zien, toen hij eruitglapte: 'O moslims, waar u ook een zionistische Jood vindt, moet u hem doden, want dit is een uitdrukking van uw solidariteit met de al-Aqsa moskee en een uitdrukking van uw solidariteit met (...) uw Jeruzalem, uw Palestina en (...) uw volk.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.