Groeten uit Israël – Rouw en maansverduistering

Sunday, July 29, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vanmorgen vroeg vielen er een paar regendruppels op de voorruit van mijn auto. Er hingen een paar grijze wolken In de lucht. Het is duidelijk koeler geworden, een prettige en verfrissende pauze in deze verder zo hete zomer.
Het weekeinde was gekenmerkt door de treurige berichten over de begrafenis van de 31-jarige Yotam Ovadia, die donderdagavond voor zijn woning in Adam door een pas 17 jaar oude terrorist werd vermoord, en door de gebeurtenis van de eeuw, de maans­verduiste­ring van vrijdagavond. Daarbij kwamen dan nog de berichten over nieuwe onlusten en zinloze doden aan de grens met de Gazastrook. En nu begint er een nieuwe week.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Gedeeltelijk bewolkt met een lichte temperstuur­stijging. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 28 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 33 graden, Eilat aan de Rode Zee 38 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is onveranderd en staat op 213,90 meter onder de zeespiegel.

Hier bij ons thuis in Modi’in waren er vanochtend vroeg weer problemen met de treinen. Zonder waarschuwing vooraf vertrok de eerste trein pas om 7.18 uur. Mijn dochter, die ik al om half zeven op het station had afgezet, en alle andere verraste passagiers, waaronder veel militairen, moesten nu een pauze houden en wachten tot de volgende trein kwam. Voor de militairen niet erg prettig, want ze moeten hun meerderen informeren over de onvrijwillige en niet door eigen schuld ontstane vertraging. Want te laat komen is iets dat in het leger niet bestaat. Onze dochter is uiteindelijk een uur later dan anders op haar basis aangekomen. Een gestrest begin van de nieuwe week.

Maar wat is deze stress in vergelijking met de tragedie van donderdagavond. In de media wordt vandaag bericht over de begrafenis van Yotam Ovadia. Daarbij wordt de jonge weduwe geciteerd. Zij weet niet hoe ze zich tegenover haar kinderen sterk moet tonen. Daarbij herinner ik me Michal Salomon, die bij de aanslag in Chalamish haar man Eilad heeft verloren. Zij zelf kon zich op de bovenste verdieping van de woning van haar schoonouders redden. En zij toonde later een ongelooflijke kracht. Ze was dat aan haar kinderen en haar vermoorde man verschuldigd, vertelde ze later in interviews. Toen ik haar bij enkele van her persoptredens zag, was ik zeer onder de indruk, ik kreeg tranen in de ogen. Het zou mij niets verbazen als Michal Salomon naar de weduwe van Yotam Ovadia zou gaan om haar te sterken. De beide terroristen, die van Chalamish en de 17-jarige van de aanslag in Adam, kwamen overigens uit hetzelfde dorp.

Afscheid van Yotam, hij werd vrijdag begraven in Jeruzalem (Foto: Yonatan Sindel)

Vanmorgen las ik nog een ander bericht, dat nauwelijks te geloven was. Na de aanslag in Adam werd de politie-inzet geleid door de commandant van het politiebureau Binjamin. Hij heet Eli Ovadia en is, geloof het of niet, een neef van het slachtoffer. Ik wens de familie heel veel sterkte.

En nu terug naar de maans­verduistering, een heel ander onderwerp. Ook wij hadden het ons vrijdagavond in onze tuin heel gemakkelijk gemaakt. De lucht was gelukkig zo goed als wolkeloos, en de maan kwam precies op tijd tevoorschijn voor de gebeurtenis van de eeuw. Langzaam werd de maan steeds meer door de schaduw van de aarde bedekt en werd hij roder en roder.

Ook in Tel Aviv en op veel andere plaatsen had men zich vrijdagavond verzameld om de maansverduistering te bewonderen. (Foto’s: Tomer Neuberg, Hadas Parush/Flash90)

Wat zou het toch mooi zijn als we ons alleen maar bezig konden houden met dingen zoals deze. Ik hoop dat de nieuwe week een rustige zal worden, het begin van de tweede helft van de zomervakantie. Ik wens u een prettige zondag. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.