Groeten uit Israël – Een verdrietig weekeinde

Friday, July 27, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Graag zou ik vandaag over mooie dingen willen schrijven. Juist vandaag, Tu Be'Av, de 'dag van de liefde', onze Joodse variant van Valentijnsdag. Veel restaurants boden gisteravond, de avond van Tu Be’Av, bijzondere menu’s voor de verliefde paartjes aan. Dat die dan iets duurder zijn dan anders, zal duidelijk zijn. Vooral voor de jonge en pas verliefde stellen is deze dag een heel bijzondere.

Maar helaas is deze dag van de liefde allesbehalve mooi begonnen. Buiten in de tuin heb ik nog de prachtige volle maan bewonderd, maar toen was het voorbij met het mooie begin van het weekeinde.

Gewoon prachtig, de maan boven onze tuin, gisteren

Kort daarna begin mijn mobieltje te trillen. Er kwamen berichten binnen over de mesaanval in Adam. Kort daarop werd er ook op tv over bericht. Het was de eerste keer sinds lange tijd dat er weer een mesaanval was. De nederzetting Adam ken ik vrij goed, want die ligt recht tegenover het stadsdeel Pisgat Ze'ev, waar ik 19 jaar lang heb gewoond. Vanuit mijn raam kon ik de wijk zien waarin religieuze en niet-religieuze mensen samen leven. Ook vroeger gebeurde er af en toe wel eens iets, maar nooit heeft daar iemand echt schade door geleden. Ik heb een video gezocht waarop de wijk Adam te zien is. De muziek is vandaag niet erg gepast, zet u hem gerust zacht:

De nederzetting Adam (Geva Binjamin).

De nieuwsberichten hadden het over een nog geen 17 jaar oude 'terrorist', die over een hek de nederzetting was binnengekomen en toen op de eerste persoon die hij zag met een mes had ingestoken. Vervolgens werd een ander man aangevallen, totdat een ooggetuige de moed had om in te grijpen. Hem lukte het zijn wapen te trekken en de aanvaller dood te schieten, waarbij hij zelf ook licht gewond raakte.
Vanochtend werd gemeld dat een man van 31 jaar aan zijn zware verwondingen was bezweken. Yotam Ovadia, zoals hij heette, was getrouwd en vader van een tweeling. Voor gisteren had hij een romantische avond in een restaurant gepland. Het was immers Tu Be’Av. Wat is deze dag van de liefde een treurige dag geworden. In plaats van die dag samen in een restaurant te vieren, zal deze jonge weduwe nu op de begraafplaats afscheid van haar man moeten nemen; de tweelingen zullen zonder hun vader moeten opgroeien.

En dan vraag ik me ook af wat deze nog niet eens 17 jaar oude jongen – ik vind het moeilijk hem een terrorist te noemen, hoewel hij het wel is – ertoe heeft gebracht deze daad te verrichten. Was het de hersenspoeling, die de jeugd daar van de wieg af aan over zich heen moet laten komen, of had hij persoonlijke redenen? Ik zag een foto van hem, kort nadat hij was doodgeschoten, voor wel doel heeft deze jongen van zijn leven afgezien?

Het weekeinde begint dus met rouw. De familie van het slachtoffer zal vandaag vanwege de shabbat de shiva – de week van rouw – onderbreken. Pas morgenavond zal die dan echt beginnen. Wat een treurige shabbat.

Daarbij is het buiten lekker weer geworden. De temperaturen zijn gedaald en er is eindelijk weer wat frisse lucht. Jammer dat we niet gewoon van dit weekeinde kunnen genieten.
En hier is het weer voor vandaag in Israël: Deels bewolkt tot helder, met een verdere temperatuur­daling. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 29 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 29 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 37 graden, aan de Dode Zee 39 graden, Be'er Sheva 34 graden, Eilat aan de Rode Zee 40 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat nu op 213,90 meter onder de zeespiegel.

Ook in het noorden en in het zuiden is de situatie gespannen. Toch hoop ik op een betere voortzetting van het weekeinde, op een rustige shabbat. Vanavond zal ik nog eens naar de maan kijken; die zal zich dan achter de schaduw van de aarde verschuilen. De maans­verduistering is voorspeld. Ik wens u een prettige en gezegende shabbat. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.