Soldaat gewond door schoten, ondanks wapenstilstand

donderdag 26 juli 2018 |  Redactie Israel Today
Ook de laatste overeengekomen wapenstilstand tussen Israël en Hamas is gisteren gebroken, toen terroristen vanuit de Gazastrook op een Israëlische militair schoten bij het grenshek. De soldaat, een 21-jarige officier van de Givati-eenheid, raakte gewond in de buik. Zijn toestand werd aanvankelijk beschreven als ernstig, later als middelzwaar.

Afbeelding: Tank bij de grens met de Gazastrook (Archieffoto: Hadas Parush/Flash90)

De aanval van gisteren wordt een 'lokaanval' genoemd. De soldaten van de Givati brigade zagen een groep kinderen die zich in de onmiddellijke nabijheid van het grenshek bevonden en onrust veroorzaakten. De Israëlische soldaten benaderden vervolgens het hek om de kinderen te vragen weg te gaan van het hek. Op dat moment openden de sluipschutters van de terroristen het vuur op de soldaten, waardoor de officier gewond raakte. De kinderen werden door de terroristen bewust naar het grenshek gebracht om de soldaten aan te lokken en dan gemakkelijker op hen te kunnen mikken.


Vervoer van de gewonde officier. (Ynet)

Woensdagavond reageerde het Israëlische leger door zeven voorposten van Hamas met tanks te beschieten. Drie terroristen kwamen om het leven, een ander raakte zwaar gewond.

Korte tijd later, en ook in de nacht op donderdag, klonken weer de sirenes in het grensgebied met de Gazastrook. Er zouden in totaal negen raketten en mortiergranaten vanuit de Gazastrook naar Israël zijn afgevuurd. Een raket is onderschept door de Iron Dome, terwijl de andere raketten in de buurt van het grenshek op open terrein zijn ontploft zonder schade te veroorzaken.

Naar verluidt bevindt Hamas zich nu in de hoogste alarmfase als gevolg van de escalatie van gisteren. De Izz ad-Din al-Qassam Brigade, de militaire arm van Hamas, verklaarde dat Israël een bloedige prijs zou betalen voor zijn misdaden tegen het Palestijnse volk. Ook alle andere organisaties in de Gazastrook werden opgeroepen om zeer waakzaam te zijn.

Toestand verbeterd
Ondertussen lijkt de gewonde officier zich iets beter te voelen. Het nieuwsportaal Ynet meldde vandaag dat hij zijn artsen in het ziekenhuis had gevraagd wanneer hij terug kon gaan naar zijn soldaten bij de Gazastrook. Na zijn verwonding wilde hij niet naar het ziekenhuis worden gebracht omdat hij zijn soldaten niet alleen wilde laten. De gewonde militair maakte zich ook zorgen over zijn ouders, zoals zijn moeder vandaag in het ziekenhuis vertelde. Na zijn verwonding, had hij zijn vader opgebeld en hem verteld dat hij gewond is en van hem houdt, zei de moeder.

De 21-jarige officier uit Dimona is in het Soroka Ziekenhuis in Be'er Sheva, waar hij werd geopereerd en vervolgens voor observatie naar de afdeling Intensive Care werd gebracht. Zijn toestand wordt beschreven als stabiel.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.