Groeten uit Israël – Hitte en brandgevaar

Thursday, July 26, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Wat een aangenaam 'koel' briesje voelde ik toen ik hier in Jeruzalem uit de auto stapte. De temperatuur bedroeg om kort na zeven uur 'slechts' 25 graden! Als we destijds in mijn schooltijd in Duitsland rond deze tijd deze temperatuur hadden, zouden we 'hittevrij' hebben gekregen. En nu ervaar ik deze temperatuur als afkoeling. Je kunt blijkbaar aan alles wennen. Na 30 jaar hier in dit land moet dat toch ook wel. Desondanks was het gisteren ook voor mij enorm heet.

En hier is het weerbericht voor vandaag in Israël: Deels bewolkt tot helder, met een duidelijke daling van de temperatuur. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 31 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea staat onveranderd op 213,88 meter onder de zeespiegel.

Een nieuw record in stroomverbruik werd gisteren bij ons in het land gehaald, als gevolg van de hitte. Ik had het al verwacht. Nog nooit werd er op één dag zoveel stroom verbruikt als gisteren, om precies te zijn: 12.921 megawatt. Het oude record stond op 12.905 MW, dat was in september 2015, toen we een heel sterke sharav hadden; het hele land was geel van het zand, dat samen met de hete lucht vanuit het oosten kwam. Ons elektriciteitsbedrijf lijkt nu beter met deze grote vraag overweg te kunnen. Vroeger waren er op dagen als deze vaak bewust geïnitieerde stroomuitvallen van enkele minuten. Gisteren draaiden bij ons de airco’s op beide verdiepingen, en ook de afwasmachine werkte prima.

In Jeruzalem heb je sinds een paar jaar dit leuke waterpark in het 'Teddypark, recht tegenover de Oude Stad. Vooral bij warm weer is een bezoek daar heel leuk.

Gisteren werden er ook een paar hitterecords voor de maand juli gebroken. Bijzonder heet was het in Sdom aan de Dode Zee. Daar werd niet minder dan 48 graden gemeten! Nou ja, nauwkeuriger gezegd was het 47,9 graden, en dat rond je nu eenmaal naar boven af. Nog nooit was het daar in juli zo heet als gisteren. Ook in Beit Dagan bij Rishon LeZion werd met 39,8 graden een nieuw hitterecord voor juli gehaald.

In het grensgebied met de Gazastrook was het ook bijzonder heet. Daar was het 41 graden. En met een luchtvochtigheid van 10-15 procent heerste daar een groot brandgevaar. Een stuk of negen branden werden daar gemeld; het was duidelijk dat deze hittegolf gebruikt werd om een paar vliegers op te laten.

Een man heeft een vlieger uit Gaza in de hand, naast hem verbrande aarde, gisteren (Foto: Dario Sanchez/Flash90)

Het weekeinde nadert. De afgelopen weekeinden waren allesbehalve rustig, ondanks de intussen overeen­gekomen 'wapen­stilstanden'. De laatste werd helaas gisteren ook weer gebroken; meer daarover in onze nieuwsberichten. Israël heeft zowel aan de grenzen in het noorden alsook in het zuiden heel wat te doen.

Ik wens u een prettige een rustige donderdag. Het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.