Raketten uit Syrië in het Meer van Galilea ontploft

Thursday, July 26, 2018 |  Redactie Israel Today
Woensdagmiddag klonken de sirenes weer op de Golanhoogten, voor de derde dag op rij. Deze keer zou het alarm zijn veroorzaakt door de gevechten binnen Syrië van het Syrische leger van Assad tegen de rebellen. Daarna werd over de mogelijkheid gesproken dat in Syrië afgevuurde raketten naar het Israëlische luchtruim waren verdwaald.

Afbeelding: Het strand aan het Meer van Galilea, gisteren (foto: district Emek HaYarden)

Maar toen kwamen de eerste ooggetuigenverslagen van een strand aan het Meer van Galilea. Ze zagen twee verdachte voorwerpen in het meer vallen. Er waren twee explosies, het water was door de explosie tot drie meter hoog opgespat. Daarna werd aan de mensen die in het water waren, gevraagd om naar het strand te gaan.

Pas na een zoektocht van drie uur zijn de Israëlische veiligheidstroepen erin geslaagd twee BM-21-raketten te vinden in het noordelijke gedeelte van het meer. Om nog niet opgehelderde redenen werd geen afweersysteem gebruikt om de raketten neer te halen.

Aangenomen wordt dat de raketten werden afgevuurd door terroristen van de Islamitische Staat tijdens de gevechten tegen de troepen van de Assad. De Israëlische media vroegen zich af waarom er werd gesproken over het 'verdwalen' van raketten, aangezien het Meer van Galilea al relatief ver van de Syrische grens lag. In Israëlische veiligheidskringen wordt ook gedacht aan de mogelijkheid, dat strijders van de Islamitische Staat de raketten doelbewust op Israël hebben afgevuurd, als provocatie om een Israëlische reactie tegen het Syrische leger te bereiken.

Naar aanleiding van de raketbeschietingen heeft de Israëlische luchtmacht de lanceerinstallatie en het gebied van waaruit de raketten werden afgevuurd aangevallen. Dit gebied wordt nog steeds gecontroleerd door ISIS-terroristen. Volgens de laatste berichten bedankte vanochtend het Russische ministerie van Defensie Israël voor de aanval op ISIS. Verscheidene ISIS-terroristen zouden bij de Israëlische aanval om het leven zijn gekomen.

Elke schending van de Israëlische soevereiniteit wordt door het Israëlische leger beantwoord met een tegenaanval. De vraag is nu, of er nog een door Syrië gisteren aangekondigde reactie komt op het neerhalen van een Syrisch gevechtsvliegtuig door het Israëlische leger.

Hier zouden de raketten in het water zijn gevallen.

Vanochtend werd er op de radio over groot geluk gesproken. Waren ze slechts een paar meter verderop neergekomen, dan zouden de raketten op het strand zijn ontploft, waar op dat moment veel vakantiegangers waren. Een ooggetuige zei zelfs dat de raket op slechts enkele tientallen meters afstand van hem in het meer viel.
Ondanks het incident gaat het dagelijks leven aan het meer en de omgeving door en wordt het strand nog steeds goed bezocht.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.