Groeten uit Israël – Geen ruimte voor fouten bij IDF

woensdag 25 juli 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Vandaag zou het heel, heel erg warm worden. Toen ik tegen een uur of zeven vanochtend hier in Jeruzalem aankwam, stond de thermometer in mijn auto al op 31 graden. Op de radio werden vooral oudere medeburgers gewaarschuwd dat ze niet nodeloos naar buiten moeten gaan. Ik denk dat niet alleen zij vandaag liever binnen blijven, bij de airco. Het stroomverbruik in het land zal vandaag vast heel hoog zijn. Ook de meest zuinige mensen zullen vandaag de airco aanzetten, want we willen frisse lucht.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met een verdere temperatuur­stijging. In de bergen en in het binnenland wordt het vandaag heel heet en droog (sharav), terwijl het aan de kust heel zwoel wordt. Extreme hitte in het hele land.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 35 graden, Tel Aviv 34 graden, Haifa 34 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 43 graden, aan de Dode Zee 44 graden, Be'er Sheva 40 graden, Eilat aan de Rode Zee 43 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is een halve centimeter verder gedaald en staat nu op 213,88 meter onder de zeespiegel.

Maar in deze tijd hoef ik u vast niet verder uit te leggen hoe een dergelijke hitte aanvoelt, want ook bij u is het sinds enkele dagen net zo warm als bij ons. Maar u mag hopen op regen, die komt vast heen gauw, samen met donder en bliksem. Bij ons blijft het nog heel lang droog.

Bij ons dondert het al enkele dagen in het noorden, op de Golanhoogten. Sinds de militairen van Assad weer tot aan de grens gekomen zijn, kun je vanaf de Israëlische kant de bomaanvallen zien op de laatste nog door de rebellen beheerste gebieden. Ja, Assad is er weer, daar moeten we aan wennen.

Rook stijgt op aan de Syrische kant van de grens, gezien vanaf de Golanhoogten (Foto: Basel Awidat/Flash90)

Een Syrische piloot was gisteren per abuis het Israëlische luchtruim binnengedrongen. Enkele minuten later werd het vliegtuig door twee Patriot-raketten neergeschoten. Het stortte neer op een nog door ISIS beheerst gebied. De terroristen van de Islamitische Staat vierden dat als een overwinning; overigens dachten ze dat de om het leven gekomen piloot een Rus was.

Velen zouden zich nu kunnen afvragen of het nodig was dat vliegtuig neer te schieten, want de piloot was toch per abuis in het Israëlische luchtruim terecht gekomen. Ik heb daar ook over nagedacht. De piloot had vast een vrouw en kinderen. Moest hij alleen door een foutje sterven? Had men hem niet van Israëlische zijde kunnen waarschuwen? Helaas is het niet zo simpel als het mag lijken. Het Israëlische leger had maar een paar minuten om te beslissen, het vliegtuig wel of niet neer te schieten. Want niemand kon weten wat er in het hoofd van de piloot omging, toen hij al twee kilometer diep in Israëlisch gebied was, nog maar drie minuten verwijderd van de stad Katzrin. Ook al zou hij zich vergist hebben, misschien zou hij de gelegenheid gebruikt hebben om toch nog een bom op de Israëlische stad gooien?

Zo’n risico kan Israël zich gewoon niet veroorloven. Het moet duidelijk zijn dat Israël geen schending van zijn grenzen duldt. Ieder projectiel dat het Israëlische luchtruim binnendringt, ongeacht om welke reden, met opzet of per abuis, wordt neergeschoten. Er mogen geen vergissingen worden gemaakt. Dat schijnen de Syriërs ook begrepen te hebben.

De situatie in het noorden is niet makkelijk. De strijd binnen Syrië is al tot aan de grens opgerukt, zodat de burgers daar wellicht binnenkort aan het janken van sirenes zullen moeten wennen. Hoe onaangenaam dat kan zijn, blijkt uit de volgende video, die gisteren in onze nieuws­uitzendingen werd getoond. Twee meisjes, die op de Golan­hoogvlakte wonen, waren net bezig om volgens een recept iets te koken, oen de sirenes begonnen te janken.

In het begin mag zoiets leuk lijken, maar als het dagelijkse routine wordt, is het allesbehalve leuk. Want je weet nooit of het deze keer serieus wordt. In het zuiden van het land lijden veel kinderen aan een post-trauma ten gevolge van de voortdurende sirenes en raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Hopelijk is het nu niet het noorden aan de beurt.

Ik hoop heel erg dat alle kinderen, en ook wijzelf, vanaf nu een rustige zomervakantie hebben. Het is niet de eerste keer dat de situatie juist in de zomer gespannen is. We willen rust. In deze zin wens ik u een prettige en rustige woensdag. Zoek maar een plaats vlakbij een airco. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.