Israëlische leger schiet Syrisch gevechtsvliegtuig neer

Tuesday, July 24, 2018 |  Redactie Israel Today
Afbeelding: Patriotraketten die in de richting van het Syrische vliegtuig zijn geschoten (foto: David Cohen/Flash90)

Een Syrisch gevechtsvliegtuig, dat dinsdagmiddag 2 km boven Israëlisch grondgebied vloog, is neergeschoten en stortte neer bij Yarmouk. Rond 13.30 uur klonken de sirenes op de Golanhoogten en in de Jordaanvallei, net als gisteren. Bewoners van de stad Tzfat meldden twee lanceringen van Israëlische verdedigingsraketten. De witte staart was zichtbaar aan de hemel.

Kort daarna verklaarde het Israëlische leger, dat het twee Patriot luchtafweerraketten in de richting van een Syrisch gevechtsvliegtuig had afgevuurd, nadat het ongeveer twee kilometer boven Israëlisch grondgebied was binnengedrongen. Later werd vermoed, dat de IDF het vliegtuig zo ver had laten komen omdat men aanvankelijk bezorgd was dat het een straaljager van de Russische luchtmacht was.

Het vliegtuig van de Russische fabrikant Soechoj was al eerder waargenomen. Op het moment dat het de Israëlische grens overschreed, werden de Patriotraketten afgevuurd. Volgens Sky News stortte het vliegtuig in Syrië bij Yarmouk neer.

Het neerschieten van het vliegtuig werd ook van Syrische kant bevestigd, waarbij ontkend werd dat het boven Israëlisch grondgebied had gevlogen. Een Syrische officier zei in een interview met het Syrische persbureau SANA: 'De Israëlische vijand heeft zijn steun aan de terroristische groeperingen bevestigd en een van onze gevechtsvliegtuigen neergeschoten, die aanvallen had uitgevoerd op terroristen in de Yarmouk Wadi en in het Syrische luchtruim!'

Sinds dinsdagochtend zijn de gevechten in Syrië geïntensiveerd, verklaarde het Israëlische leger. Daarom is ook de Syrische luchtmacht actiever geworden. 'Het Israëlische leger is op het hoogste alarmniveau en zeer goed voorbereid en zal actie blijven ondernemen tegen elke schending van de in 1974 gesloten troepen­scheidings­overeenkomst', vervolgde het Israëlische leger.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.