Kerem Shalom grens­over­gang gedeeltelijk open

dinsdag 24 juli 2018 |  Redactie Israel Today
De Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman heeft bekend gemaakt, dat de grensovergang Kerem Shalom naar de Gazastrook vanaf dinsdagmiddag gedeeltelijk is heropend.

De grensovergang is enkele weken geleden afgesloten om druk uit te oefenen op Hamas om de vliegerterreur een halt toe te roepen. Later is ook de aanvoer van gas en benzine via de grenspost gestopt. Alleen geneesmiddelen en levensmiddelen mochten nog worden ingevoerd.

Nadat de situatie in de laatste dagen merkbaar rustiger is geworden, zal de overgang in de middag gedeeltelijk worden heropend, zei Lieberman. Benzine en gas kunnen nu weer aan de Gazastrook worden geleverd, evenals voedsel en medicijnen. Er blijven echter enkele beperkingen bestaan. Er mogen geen andere goederen, waaronder bouwmaterialen, de Gazastrook binnengebracht worden. Ook de uitvoer van goederen is nog steeds verboden.

De grensovergang kan spoedig weer volledig in bedrijf worden genomen, op voorwaarde dat er geen vuurvliegers en ballonnen met explosieven meer naar Israël worden gestuurd en de onrust aan het grenshek wordt gestopt, stond in de verklaring van de minister van Defensie.

Lieberman had de grenspost maandag bezocht (zie video). Daar zei hij dat afgelopen zaterdag de rustigste dag aan de zuidgrens sinds 30 maart was geweest. Hij benadrukte verder dat Hamas verantwoordelijk is voor de escalatie en dat de grensovergang weer normaal kan worden gebruikt zodra er totale rust heerst.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.