Rabbijnen verontrust na val van grote steen van de Kotel

dinsdag 24 juli 2018 |  Redactie Israel Today
Een van de grote oude gehouwen stenen, die deel uitmaken van het zuidelijke deel van de Klaagmuur of Kotel, de 'Westelijke Muur' van het Tempelplein in Jeruzalem, viel maandagochtend vroeg van zijn plaats en viel op het platform daaronder. Een vrouw die daar op dat moment aan het bidden was, werd bijna getroffen door het massieve blok.

Afbeelding: Rabbijnen onderzoeken de steen die uit de Westelijke Muur van Jeruzalem viel, de heiligste plek van het Jodendom. (Foto: Yonatan-Sindel/Flash90)

Dit gebeurde slechts enkele uren na het einde van het vasten van Tisha be'Av, waarin religieuze Joden het verlies van de eerste en tweede tempel betreuren. De timing en de ernst van de gebeurtenis bracht de hoogste rabbijnen ertoe om spirituele betekenis te vinden in het vallen van deze steen, zoals te zien is in ons artikel hierover.

Rabbi Shmuel Rabinowitz, de hoofdrabbijn van de Westelijke Muur, vertelde aan het Israëlische nieuwsportaal Ynet dat 'dit een uitzonderlijke en zeldzame gebeurtenis is die zich in vele jaren niet heeft voorgedaan (...) Het feit dat zo'n krachtige gebeurtenis plaatsvond na het vasten op Tisha be'Av, waarin we rouwden om de verwoesting van onze tempels, roept vragen op en vraagt om onderzoek van onze ziel.'

Rabbi Rabinowitz wees ook op het gevaar van dergelijke ineenstortingen, die de volgende keer zouden kunnen plaatsvinden wanneer nog meer mensen bij de muur bidden, met een grote tragedie als gevolg.

Het deel van de Westelijke Muur, waar de steen is gevallen, is voorlopig gesloten om archeologen en ingenieurs in staat te stellen de schade en de kans op toekomstige instortingen te onderzoeken.

Israëlische deskundigen waarschuwen al jaren dat de hele Tempelberg dreigt in te storten en dringende aandacht van bouwkundig ingenieurs nodig heeft.
Maar de religieuze autoriteiten van de moslims, die het heilige plein beheren, evenals een groot deel van de moslimwereld, zien elke Israëlische activiteit op of rond de Tempelberg als een poging om de plaats te 'Judaïseren', die volgens hen de derde heiligste plaats van de islam is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.