Groeten uit Israël – Een wonder bij de Klaagmuur?

Tuesday, July 24, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

In het nieuws werden we vanochtend gewaarschuwd voor een extreme hittegolf. Vanaf vandaag zouden we de hitte van juli en augustus echt te voelen krijgen, werd in het nieuws gezegd. Daarbij is het toch elke dag al tamelijk warm, vooral bij ons in Modi’in, waar het een paar graden warmer is dan in Jeruzalem of Tel Aviv. Maar in tel Aviv komt het probleem van de extreme luchtvochtigheid er nog bij. Bij de voorspelde 70% luchtvochtigheid is ook 30 graden genoeg om het ondraaglijk te maken. Dan heb ik toch veel liever de 35 graden in Modi’in bij een luchtvochtigheid van 45%.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder met een verdere temperatuur­stijging. Bovengemiddeld warm en droog in de bergen en in het binnenland, aan de kust zeer zwoel. Extreme hitte bijna overal in het land.
De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 33 graden, Tel Aviv 32 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 41 graden, aan de Dode Zeer 43 graden, Be'er Sheva 38 graden, Eilat aan de Rode Zee 42 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer een centimeter gedaald en staat nu op 213,875 meter onder de zeespiegel.

De maand juli is al bijna ten einde. Nog een zware maand, en dan kunnen we misschien weer frisse lucht inademen. En ik wil ook niet klagen, de zomer heeft ook heel veel goede kanten. Overigens is het me nog niet gelukt om met het gezin naar het strand te rijden om daar te gaan zwemmen. We hebben hier zo’n spreekwoord De schoenmaker loopt altijd op blote voeten,dat past hier heel goed. We wonen hier maar een paar minuten per auto van het strand vandaan, maar maken daar geen gebruik van. We kunnen het toch altijd nog doen, en daarom doen we het veel te weinig. Daar moeten we eens verandering in brengen.

Ik hoop dat u het niet erg vindt als ik vandaag weer eens afzien van ernstige politieke problemen. Daar kunnen we het dan later in onze nieuwsberichten over hebben.

Hebt u gisteren gezien hoe die enorme steen uit de Klaagmuur loskwam en slechts enkele meters van een biddende vrouw vandaan op de grond knalde? Wat heeft die vrouw toch een geluk gehad. Het werd als een wonder beschreven. Die vrouw, Daniela Goldberg, kwam later nog een keer naar die plek waar de steen was neergekomen, om de Gomel-zegen uit te spreken. Deze wordt uitgesproken als men zich in een levensgevaarlijke situatie heeft bevonden. En dat heeft die vrouw ook. Als ze een paar meter meer naar links had gestaan, zou ze door die enorme steen geraakt zijn.

Daniela Goldberg en de Minister voor Cultuur en Sport, Miri Regev, op de plaats waar de steen van de Klaagmuur was neergekomen. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Ook de Ashkenazische opperrabbijn Davd Lau bezocht samen met de minister voor Sport en Cultuur Miri Regev de plek waar de steen was neergekomen. De opperrabbijn verklaarde dat de steen, en ook alle kleine stukjes ervan, bewaard moeten worden. De minister besloot tot een grondig onderzoek naar de toestand van de muur, om verdere voorvallen van dit soort te voorkomen. Als deze enorme steen op het centrale plein voor de Klaagmuur was neergekomen op een tijdstip dat er daar honderden of zelfs duizenden mensen aan het bidden waren – je moet er niet aan denken wat er dan gebeurd was.
Het feit dat deze steen van de muur losraakte een dag na Tisha be’Av, de dag waarop we de vernietiging van de Eerste en de Tweede Tempel herdenken, is ook al indrukwekkend, of hoe moet ik dat noemen?

Ik moet daarbij wel zeggen dat ik me wel tot de zogenaamde 'seculiere Joden' reken (Hebreeuws: Chiloni), hoewel we thuis de feestdagen vieren, op Yom Kippoer vasten, en op vrijdagavond de kaarsen aansteken, maar bij gebeurtenissen als deze krijg ik ook het gevoel dat er op ons gepast wordt.

De krant Yediot Achronot publiceerde vandaag een aardige karikatuur van dit voorval:

In plaats van kippa’s zijn er nu veiligheidshelmen bij de Klaagmuur (Yediot Achronot)

Dat waren mijn gedachten bij dit toch wel buitengewone voorval gisteren. Ik moet echt weer eens naar de Klaagmuur, de Kotel (een veel mooiere naam), gaan.

En nu begint er een nieuwe dag. Onze aandacht richt zich nu op de gebeurtenissen in het noorden, nu de situatie in het zuiden wat tot rust gekomen lijkt te zijn. Gisteren was er daar ‘slechts’ één brand.

Ik wens u ene prachtige en niet te hete dinsdag, ik las over de hittegolf in Nederland, en wens ons vanaf nu een rustige zomer. Nou, het ga u goed!

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.