Israël in crisis als Assad's legers Golangrens naderen

Monday, July 23, 2018 |  Yochanan Visser
Terwijl het Israëlische leger dit weekeinde bezig was met het redden van de levens van 800 leden van de Syrische reddingsorganisatie 'White Helmets', hebben de door Rusland en Iran gesteunde troepen van het Assad-regime genadeloos de laatste haarden van het verzet in het Yarmoukbekken bestookt.

Het Yarmoukbekken strekt zich uit over de grens met Israël en Jordanië op de zuidelijke Golanhoogten. De zware Russische bombardementen op de lokale ISIS-tak Jaish Khalid Ibn al-Walid waren hoorbaar in heel Noordoost-Israël en begonnen zaterdagavond.

De in Londen gevestigde Syrische organisatie Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten beweerde dat de Russische luchtmacht tussen 120 en 130 luchtaanvallen had uitgevoerd op de aan de Islamitische Staat gelieerde organisatie, dat weigerde deel uit te maken van een nieuwe overgave-overeenkomst tussen het Assad-regime en andere islamitische rebellengroeperingen op de Golanhoogten.

Donderdag stemden deze rebellen, leden van Jabhat al-Nusra, een voormalige tak van Al-Qaeda (vandaag Jabhat Fatah al-Sham genoemd), in met de door het regime in Damascus opgelegde voorwaarden voor overgave en kregen zij in ruil daarvoor een veilige doorgang naar de overwegend soennitische Arabische provincie Idlib in Noord-Syrië.

Anderen die in Kuneitra wilden blijven, konden dat doen door 'hun juridische status te regelen' en door voorwaarden te accepteren die door het Assad-regime werden gedicteerd, maar bijna alle Jabhat Fatah al-Sham-strijders gaven er de voorkeur aan te vertrekken. Vijfenvijftig bussen zouden de ongeveer 4.000 rebellen naar Idlib hebben vervoerd, aldus spreekbuis SANA van Assad.

De overlgave-overeenkomst werd bemiddeld door het Russische leger in Syrië en ging vooraf aan een andere overeenkomst tussen Israël en Rusland over een terugkeer naar de situatie die bestond voordat de opstand tegen Assad in 2011 begon.

Deze overeenkomst was naar verluidt gebaseerd op de Troepenscheidingsovereenkomst van mei 1974 en omvat een terugkeer van de 90e en 61e brigade van het Syrische leger naar posities die zij vóór 2011 innamen.

De regeringen van Israël en Rusland hebben werkgroepen gevormd die kwesties zoals de inzet van Syrische en Israëlische troepen langs de grens met de Golanhoogvlakte en de herinvoering van gedemilitariseerde gebieden en niemandsland hebben bestudeerd.

Premier Benyamin Netanyahu drong aanvankelijk aan op een 40 kilometer brede no-go-zone voor Iraanse milities en de Quds-strijdmacht van de Iraanse Revolutionaire Garde aan de Syrische kant van de Golanhoogten, maar slaagde er niet in de Russische president Vladimir Poetin achter zijn politiek offensief tegen de Iraanse aanwezigheid in Syrië te krijgen.

Rusland heeft zijn eigen agenda in Syrië en Poetin ziet Iran niet als een tegenstander of een gevaar voor andere landen in het Midden-Oosten, als we Levan Dzhagaryan, zijn ambassadeur in Iran, mogen geloven. Dzhagaryan vertelde vorige week in de Russische krant Kommersant dat de aanwezigheid van Iran in Syrië 'wettig' is, aangezien het daar op verzoek van Assad is.
'Iran is geen (klein) land dat je naar buiten kunt dringen. Iran is een groot land dat een onafhankelijk buitenlands beleid voert. Samenwerken met Iraniërs kan alleen door overtuigend te werk te gaan. Iran onder druk zetten zal een negatief effect hebben,' zei de Russische topdiplomaat in Iran.
Hij voegde eraan toe dat Rusland zijn best zal doen om een oorlog tussen Israël en Iran over de Iraanse militaire opbouw in Syrië te voorkomen.

Netanyahu is er blijkbaar niet van overtuigd dat Rusland genoeg zal doen om een einde te maken aan het oprukken van Iran naar de Israëlisch-Syrische grens, en belde afgelopen vrijdag opnieuw met Poetin.
'Israël zal blijven optreden tegen de militaire verschansing van Iran in Syrië,' zei Netanyahu naar verluidt tegen Poetin, maar een commandant van het leger van Assad beweerde dat 'de Israëli's waren gedwongen zich er bij neer te leggen'.

De pro-Assadcoalitie, met daarin de Libanese sjiitische terreurorganisatie Hezbollah en andere door Iran gesteunde sjiitische milities, komt nu dichter bij de Israëlische grens op de Golanhoogten, een stap die het leven van duizenden ontheemde Syrische burgers in gevaar brengt. Deze burgers, van wie de meeste tegenstanders van het Assad-regime, blijven vastzitten in het gebied grenzend aan de Israëlische grens, in de veronderstelling dat Israël hen ook zal evacueren.

'Vluchtelingen hebben tenten opgezet op slechts enkele meters afstand van de Israëlische grens op de Golan, en begin vorige week liepen tientallen mensen het risico over mijnenvelden te lopen om het grenshek te naderen, waarvan sommige met witte vlaggen in een kennelijke poging om de grens over te steken naar veiligheid,' meldde de Britse krant The Guardian zaterdag.

Veel van deze ontheemden zijn tegenstanders van het Assad-regime en zijn volgens een Syrische humanitaire hulpverlener in Quneitra 'uiterst nerveus'. 'De aantallen in Quneitra waren zeer groot, en de humanitaire situatie was zeer moeilijk. Er zijn geen huizen, de mensen verbleven in tenten, en zij hadden geluk als zij tenten vonden,' zei een andere humanitaire hulpverlener die door de The Guardian werd geïnterviewd.

IIn de Engelse krant vermeldde niet, dat de Israëlische strijdkrachten (IDF) grote hoeveelheden humanitaire hulp aan de vluchtelingen hebben verstrekt en gewonde Syriërs naar Israëlische ziekenhuizen overbrengen. Vorige week alleen al voerde de IDF zes speciale operaties uit om de klem zittende Syrische burgers ongeveer 72 ton voedsel, 70 tenten, 2.378 liter brandstof, medicijnen en medische apparatuur, kleding en speelgoed te leveren, volgens de woordvoerder van de IDF.

De realiteit op de Golanhoogvlakte is 'uiterst complex' volgens de Israëlische minister van Defensie Avigdor Liberman, die ook telefonisch sprak met zijn Russische tegenhanger Sergei Shoigu. De twee ministers waren het erover eens dat het van cruciaal belang is de 'militaire operatie' voort te zetten en de komende dagen op hoog niveau met elkaar in contact te zijn.

Het laatste nieuws is dat premier Netanyahu onverwacht de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov en de chef-staf van Poetin Valery Gerasimov in Jeruzalem zal ontmoeten om de situatie op de Golanhoogten te bespreken, waar de IDF maandag zijn Davids Sling antiraketschild tegen twee binnenkomende raketten gebruikte.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.