Grote steen uit de zuidelijke Klaagmuur gevallen

maandag 23 juli 2018 |  Redactie Israe; Today
Maandagochtend is een grote steen van een apart deel van de Westelijke Muur (Klaagmuur) losgeraakt en gevallen op de plaats waar een paar uur eerder het gebed voor het einde van het vasten van Tisha be'Av had plaatsgevonden.

Op de gebedsplaats voor de Westelijke Muur 'Ezrat Israël', die bedoeld is voor het gezamenlijk gebed van vrouwen en mannen, bevond zich een vrouw die bad toen de enorme steen slechts een paar meter van haar vandaan viel. Als door een wonder bleef de vrouw ongedeerd.

Deze gebedsplaats ligt ten zuiden van het centrale en bekende plein voor de Klaagmuur en is ingericht voor de Women of the Wall, een groep vrouwen die net als de mannen Torahrollen willen dragen en gebedsriemen aanleggen, en voor de leden van de conservatieve en hervormingsgezinde gemeenschappen.

Links op deze foto van het Archeologisch Park van Jeruzalem het gedeelte waar nadien de gebedsplaats 'Ezrat Israël' werd ingericht. (Beeld: Wikipedia).

Het is voor het eerst in decennia dat een steen van dit formaat van de Klaagmuur losraakt en naar het plein ervoor is gevallen. Een grote ramp werd vanochtend verhinderd, zei de voorzitter van de conservatieve beweging, Izhar Hess: 'De Kotel (de Klaagmuur) herinnert ons eraan dat deze ook voor veiligheid door ingenieurs' moet worden gecontroleerd', zei hij. De plaats, het gebedsplatform, waar de steen viel, is voorlopig voor de veiligheid afgesloten. De rest van het plein staat nog open voor gebed. Volgens INN wordt deze gebedsplaats heel weinig gebruikt.

In de sociale netwerken waren er een aantal reacties op de val van de steen, precies op de plaats waar leden van de Reformgemeenten bidden. Zelfs de Klaagmuur zou de Women of the Wall niet mogen. Anderen spraken over de mogelijkheid dat de steen vanaf de andere kant bewust uit de muur werd 'geduwd'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.