Groeten uit Israël – Nog een naam op de lijst

Monday, July 23, 2018 |  Dov Eilon
Goede morgen, beste lezers,

Gisteravond kom je al voelen dat het weer warmer wordt. Ook vannacht was het met 25 graden best warm bij ons in Mordi’in. Ik begon naar de regen te verlangen, maar voordat die komt, zal het nog een hele tijd duren. Overigens was de lucht vanochtend vroeg, toen ik onderweg was naar Jeruzalem, nog bedekt en grijs. Zo grijs dat het me niet verbaasd zou hebben als er een paar regendruppels op de voorruit van mijn auto waren neergekomen. Maar dat gebeurde niet. Het is einde juli, hartje zomer.

En hier is het weer voor vandaag in Israël: Helder, met stijging van de temperatuur. Aan de kust zwoel. De volgende maximum­temperaturen worden verwacht: Jeruzalem 31 graden, Tel Aviv 30 graden, Haifa 30 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 39 graden, aan de Dode Zee 40 graden, Be'er Sheva 36 graden, Eilat aan de Rode Zee 41 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is twee centimeter gedaald en staat nu op 213,865 meter onder de zeespiegel.

Op de radio ging het vanochtend vroeg weer over het normale nieuws van alledag. Wij Israëli's kunnen goed weer snel in de dagelijkse routine komen. Daarbij zaten we drie dagen geleden bijna voor een nieuwe oorlog in de Gazastrook. Vrijdag is de militair Aviv Levi bij het grenshek gevallen; hij is door een terrorist uit de Gazastrook doodgeschoten. Zondag is hij begraven. In de media werd daar uiteraard over bericht.

Familie en vrienden bij de begrafenis van Aviv Levi, zondag (Foto: Avi Dishi/Flash90)

De vader vertelde wat voor een bijzondere jongen zijn zoon was. Zijn vriendin beschreef het moment waarop zij hoorde dat haar vriend was overleden. Ook een oom kreeg het woord. Het hele land heeft gisteren met de familie mee getreurd om het verlies van hun zoon, van de zoon van ons allemaal. En nu blijft alleen het graf en de herinnering over.

En vandaag begon er een nieuwe dag. We zitten weer in de dagelijkse sleur. Geen woord meer over de gevallen militair. Het leven gaat door. Vandaag werd er bijna alleen maar over één onderwerp gesproken. De demonstratie gisteren van de LGBT-gemeenschap voor gelijke rechten voor iedereen. Over de strijd om het recht om met behulp van een draagmoeder een kind op de wereld te zetten, heb ik u gisteren al verteld. Gisteravond was er op het Rabinplein een demonstratie, waar niet minder dan 80.000 mensen aan deelnamen. Gelijke rechten voor iedereen werd daar geëist. Nu wordt er waarschijnlijk een speciale zitting over dit onderwerp gehouden in de Knesset, die inmiddels al aan zijn zomerreces is begonnen.

80.000 mensen op het Rabinplein, gisteren (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Maar terwijl in de media het alledaagse leven verdergaat, is het voor één familie niet meer zoals het was. Terwijl het land hen gisteren nog liefdevol omarmde, staan de ouders, de broers en zusters en de vrienden van de gevallen militair Aviv Levi er met het verlies alleen voor. Aviv wordt nu een nieuw nummer in de statistiek, een nieuw graf waar je op de herdenkingsdag een klein vlaggetje in steekt. Nog een naam in de lange lijst van jonge mensen die hun leven moesten laten in dit conflict zonder einde.

Maar ergens moet dat leven toch ook doorgaan. Dat zou ook zeker in het belang zijn Aviv. Maar wij mogen hen nooit vergeten, onze kinderen die hun keven hebben gegeven voor ons.

En nu wens ik u een prettige en rustige maandag en een goed begin van de nieuwe werkweek. Het ga u goed.

Shalom vanuit Jeruzalem!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.