Israël bracht 800 bedreigde Syriërs naar Jordanië

Sunday, July 22, 2018 |  Redactie Israel Today
Het Israëlische leger heeft in de nacht van zaterdag op zondag op een geheime missie 800 Syrische leden van de Syrische civiele beschermingsorganisatie 'Witte Helmen' en hun gezinnen uit Syrië naar Jordanië overgebracht.

De buitengewone reddingsoperatie werd uitgevoerd op verzoek van de VS en de Europese staten. De uit Syrië geëvacueerde gezinnen worden uit Jordanië overgebracht naar landen als Groot-Brittannië, Duitsland of Canada, waar zij als vluchteling worden toegelaten.

De medewerkers van de beschermingsorganisatie verkeerden in levensgevaar in Syrië. Deze organisatie, die voor het grootste deel uit Syrische burgers bestaat, heeft zich de afgelopen jaren tot taak gesteld reddingsacties te ondernemen in het door een burgeroorlog verwoeste land. Zij waren vooral actief in de door de rebellen gecontroleerde gebieden, waar bijna alle burgerdiensten waren ingestort. Daarom werden ze gezien als onderdeel van de oppositie in Syrië en werden ze het doelwit van het Syrische leger.

De Syrische families werden in de nacht met bussen onder bescherming van het Israëlische leger en VN-militairen vanuit Quneitra in Syrië via Israël naar Jordanië gebracht. De 'witte helmen' hebben de afgelopen maanden steun gekregen van de VS, Groot-Brittannië en Duitsland. Toen duidelijk werd dat de troepen van dictator Bashar Assad de controle over Zuid-Syrië zouden heroveren, wendden deze landen zich tot Israël en Jordanië om Syrische hulpverleners en hun families te helpen evacueren.

Volgens berichten van deelnemende Israëli's was de nachtelijke reddingsoperatie een van de meest emotionele Israëlische hulpacties voor de Syriërs; er waren veel kinderen aanwezig, vertelde een Israëli die bij de actie betrokken was in het avondnieuws van 'Hadashot'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.